Jak upéct kořeněný hruškový perník se skořicovým karamelem | recept
Jak upéct kořeněný hruškový perník se skořicovým karamelem | recept. Mimořádně vláčný a voňavý moučník plný výrazného hřejivého koření a hrušek, který je coby obrácený koláč navíc obohacený o luxusní karamelovou vrstvu se skořicí.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá dortové formě o průměru 23 cm
Na skořicový karamel:
- 60 g třtinového cukru
- 50 ml vody
- 60 g másla
- 1 lžička mleté skořice
Na perníkové těsto:
- 120 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 80 g třtinového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého hřebíčku
- 100 ml stolního oleje
- 2 vejce
- 1 lžíce najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
- najemno nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 3 hrušky
Krok 1
Nejdříve v kastrůlku rozpusťte cukr s vodou.
Krok 2
Jakmile je cukr rozpuštěný, přidejte máslo a skořici a na mírném ohni pomalu míchejte do rozpuštění másla.
Krok 3
Teplý skořicový karamel vlijte na dno dortové formy.
Krok 4
Poklaďte tenkými plátky oloupaných hrušek.
Krok 5
Nyní v míse prošlehejte olej s vajíčky, zázvorem a citronovou kůrou.
Krok 6
Přisypte mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici i hřebíček a vypracujte hladké těsto.
Krok 7
Vymíchané těsto poté v rovnoměrné vrstvě naneste na hrušky ve formě a vložte do trouby předehřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 ° C), v níž perník 40 minut pečte. Následně nechejte ve formě zcela vychladnout a pak vyklopte korpusem dolu.
Před podáváním můžete povrch pokapat sladkým datlovým sirupem.
- Namísto skořice a hřebíčku můžete těsto provonět směsí perníkového koření.