Jak upéct slané dýňové muffiny s balkánským sýrem, bylinkami a sezamovými semínky
Jak upéct slané dýňové muffiny s balkánským sýrem, bylinkami a sezamovými semínky. Sytě oranžová a příjemně nasládlá dýně tyto šťavnaté muffiny nejenže barevně zpestří, ale především chuťově pozvedne. Zvláště pak v kompozici se slaným sýrem a aromatickými bylinkami.
Co je potřeba
Z uvedeného množství upečete 12 šťavnatých muffinů
- ½ menší dýně Hokkaido (cca 350 g)
- 2 lžíce olivového oleje
- 5 snítek čerstvého tymiánu
- 3 stonky zelené cibulky
- 100 g balkánského sýra (či Feta sýra)
- 3 lžíce slunečnicových semínek + 2 lžíce na ozdobení
- 2 vejce
- 180 ml mléka
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- 260 g hladké mouky
- sůl a pepř dle chuti
Krok 1
Dýni dobře omyjte, a i se slupkou nakrájejte na malé kostičky. Nasypejte je plech vyložený pečicím papírem, promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem, přidejte 2 snítky tymiánu a pečte v předehřáté troubě při 220 ˚C (horkovzdušná trouba 200 ˚C) asi 15 minut.
Krok 2
V míse pak vychladlé kousky upečené dýně zlehka promíchejte s nadrobno nasekanou jarní cibulkou a zbylým tymiánem posekaným rovněž nadrobno.
Krok 3
Přidejte rozdrobený sýr a slunečnicová semínka.
Krok 4
V malé misce prošlehejte vejce s mlékem a hořčicí.
Krok 5
Poté vaječnou směs vlijte do mísy k dýňové směsi.
Krok 6
Na závěr zapracujte mouku, sůl, a pepř a vytvořte poměrně hutné těsto.
Krok 7
Těstem plňte jednotlivé formičky na muffiny vyložené papírovým košíčkem.
Formičky můžete plnit až po okraj, těsto během pečení téměř nevyběhne.
Krok 8
Na ozdobu posypte slunečnicovými semínky a pečte v předem vyhřáté troubě při 200 ˚C (horkovzdušná trouba 180 ˚C) 20 minut.
Tyto slané, pestrobarevné muffiny si nejlépe vychutnáte čerstvé, po vychladnutí, s jakýmkoliv zeleninovým salátem.
Velice zajímavé a jemnější chuti dosáhnete přidáním 2 hrstí čerstvých špenátových lístků namísto jarní cibulky.
Naopak zvýraznit můžete muffiny přidáním pikantní dijonské hořčice.