Jak zapéct chléb s houbovou směsí | recept s houbami
Jak zapéct chléb s houbovou směsí | recept s houbami. Tento zajímavý recept na houbovou svačinku se ke mně dostal řetězovým e-mailem, takže bohužel neznám jméno autora. Hned po prvním přečtení se mi zalíbil, a tak jsem ho vyzkoušela. Je to jídlo jednoduché (takové mám nejraději) a výborně chutná. Připravovala jsem ho z mladých hřibů hnědých, křemenáčů a muchomůrky růžovky. Mám raději tvrdší houby, ze starších měkkých plodnic se jídlo hodí jen pro skutečné milovníky hub, kterým nevadí jejich typická konzistence.
Co je potřeba
- 8 plátků tmavého chleba
- 200 g hub
- 100 g tvrdého sýra
- 1 vejce
- 1 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce másla
- sůl a pepř podle chuti
- máslo na potření chlebů
Krok 1
Houby očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Tvrdý sýr, stačí běžný eidamského typu, nastrouhejte na hrubé nudličky.
Krok 2
V pánvi rozehřejte lžíci másla (ghí), přidejte houby, zakryjte poklicí a poduste je. Jakmile houby uvolní vodu, sejměte poklici a nechte tekutinu odpařit.
Krok 3
V kastrůlku rozpusťte zbytek másla, zaprašte moukou a usmažte světlou jíšku. Nechte ji vystydnout a do studené vmíchejte vejce, houby, sůl a mletý pepř.
Krok 4
Krajíčky chleba potřete tenkou vrstvou másla, rozdělte na ně houbovou směs a posypejte nastrouhaným sýrem.
Krok 5
Naskládejte chleby na plech vyložený papírem na pečení a vložte je do předem vyhřáté trouby. Zapékejte při 200 °C do zezlátnutí. Podávejte teplé i studené.