Jak upéct vánoční štolu z vláčného tvarohového těsta | recept
Jak upéct vánoční štolu z vláčného tvarohového těsta | recept. Oblíbené vánoční pečivo plné mandlí a barevných kousků sušeného ovoce, které je neodmyslitelně spjaté s okouzlující cukrovou krustou na povrchu, si nyní můžete dopřát i jako neodolatelně vláčné, chuťově jemné a plně harmonické. Celé tajemství přitom tkví pouze v zakomponování svěžího tvarohu do těsta.
Co je potřeba
- 500 g polohrubé mouky
- 180 g moučkového cukru
- 180 g změklého másla
- 250 g měkkého tvarohu ve staniolu
- 2 vajíčka
- 1 vanilkový cukr
- 1 kypřící prášek
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce citronové kůry
- 100 g sloupnutých mandlí
- 100 g rozinek
- 100 g sušených meruněk
- 50 g kandovaného ovoce
Na cukrovou krustu:
- 50 g másla
- 2 lžíce rumu
- 3 lžíce moučkového cukru
Krok 1
Ve velké míse dlaněmi propracujte mouku, moučkový cukr, povolené máslo, tvaroh, vajíčka, vanilkový cukr i kypřící prášek a vše provoňte citronovou kůrou a šťávou.
Krok 2
Do částečně rozpracovaného těsta přidejte rozinky, na menší kousky nakrájené meruňky, kandované ovoce a nasekané mandle. Ty můžete přidat celé či pokrájené na plátky.
Krok 3
Z těsta vytvořte váleček a přesuňte jej na plech vyložený pečicím papírem, který ale před tím posypejte trochou mouky. Ta usnadní následné tvarování těsta.
Krok 4
Váleček těsta nyní prsty roztáhněte do silnější placky.
Krok 5
Pomocí pečicího papíru pak jeden konec přehněte přes druhý, čímž vytvoříte typický tvar štoly.
Takto pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C), 50–60 minut, dokud špejli zapíchnutou do středu těsta nevytáhnete suchou, bez vlhkých drobečků.
Krok 6
Upečenou horkou štolu ihned po vytažení z trouby potřete rumem ovoněným rozpuštěným máslem.
Krok 7
Na závěr hojně pocukrujte a nechejte vychladnout.
- Směs mandlí a sušeného ovoce můžete dle svých chutí poměrově kombinovat či zcela pozměňovat. Mandle skvěle nahradí lískové či vlašské ořechy, z kandovaného ovoce můžete použít například jen kandovanou pomerančovou kůru, či ho zcela vynechat a nahradit některým ze sladších druhů sušeného ovoce.