Jak uvařit ostrou dýňovou polévku s kari pastou a kokosovým mlékem | recept
Jak uvařit ostrou dýňovou polévku s kari pastou a kokosovým mlékem | recept. Rychlá, jednoduchá a exotikou provoněná dýňová polévka, s níž se snadno přesvědčíte, jak fantastické je spojení jemné, nasládlé dýně s výrazně pikantním kořením, které je navíc delikátně doplněno jedinečným kokosovým mlékem.
Co je potřeba
- 1 dýně Hokkaido
- 3 lžíce oleje
- 1 velká cibule
- 3 cm čerstvého zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce červené kari pasty
- 1 plechovka kokosového mléka
- 1 l vývaru
- 2 lžíce limetkové šťávy
- sůl dle chuti
Krok 1
Dýni omyjte, rozpulte, vydlabejte zrníčka a nakrájejte na menší kostky.
Hokkaido má neskutečnou výhodu, že se nemusí loupat, na rozdíl od ostatních druhů dýní.
Krok 2
V hrnci na rozpáleném oleji orestujte pokrájenou cibuli, nadrobno nasekaný česnek a rovněž tak i zázvor.
Krok 3
Jakmile cibule zesklovatí, přidejte nakrájenou dýni a kari pastu. Promíchejte a 5 minut restujte, dokud se kari pasta nerozvoní.
2 lžíce kari pasty lze případně nahradit 1 lžící kari koření.
Krok 4
Následně zalijte vývarem a kokosovým mlékem a pod pokličkou na středním ohni polévku vařte asi tak 20 minut, kdy by kousky dýně měly být již zcela měkké.
Krok 5
Poté osolte, ochuťte limetkovou či citronovou šťávou a tyčovým mixérem dohladka rozmixujte. Dle chuti ještě nařeďte dalším vývarem či vodou.
Takto připravenou polévku podávejte ozdobenou například lístky koriandru, dýňovými semínky či opraženými nesolenými arašídy, které labužnicky ochutíte, pokud je opražíte společně se špetkou kari koření.
- V uvařené horké polévce lze na úplný závěr rozpustit smetanový čerstvý sýr, který polévku patřičně zjemní a dodá krémovější konzistenci. Pokud ale naopak oceníte výraznější a ještě pikantnější nádech, přidejte do polévky více zázvoru či ostrost podpořte čili kořením nebo čerstvou čili papričkou.