Jak připravit nugátový likér z lískooříškového krému | domácí sváteční likér
Jak připravit nugátový likér z lískooříškového krému | domácí sváteční likér. Originální likér s výrazným čokoládovo-kakaovým akcentem a nugátovým nádechem, který vznikne elegantním spojením sladkého lískooříškového krému, tmavého kakaa a jemné smetany, kdy dokonalé harmonii nechybí ani lehký dotek voňavé skořice.
Co je potřeba
- 400 ml smetany na vaření
- 400 g lískooříškového krému
- 100 g třtinového cukru
- 2 lžičky tmavého kakaa
- 2 lžičky mleté skořice
- 500 ml rumu či koňaku
Krok 1
Smetanu vlijte do hrnce a pomalu zahřívejte téměř k varu.
Pro smetanovější a jemnější chuť lze použít i smetanu ke šlehání, s níž je ale výsledný likér mnohem výživnější. Ideálního kompromisu tedy dosáhnete kombinací smetany na vaření se smetanou na šlehání, a to v poměru 1:1.
Krok 2
Do horké smetany přidejte lískooříškový krém a na mírném ohni za stálého míchání prohřívejte, dokud se krém zcela nerozpustí a suroviny nespojí dohromady.
Krok 3
K rozpuštěnému nugátu přisypte cukr, skořici a kakao a dále na mírném ohni míchejte. Případně vzniklé kakaové hrudky jemně přitlačte ke stěně hrnce, čímž je snadno rozmáčknete a kakao se v základu dokonale rozpustí. Následně nechejte chladnout.
Krok 4
Do vychladlé čokoládové směsi přilijte rum či koňak.
Krok 5
Promíchané rozlijte do čistých okrasných lahví.
V lednici nechejte alespoň týden uležet. Během té doby likér sem tam v lahvi promíchejte, jelikož čokoládová složka má tendenci se usazovat na dně.
- Tímto likérem můžete potěšit i děti, které budou nadšené, že si s vámi mohou přiťuknout. Hotovou čokoládovou směs jen nepromíchejte s rumem a dle chuti a konzistence nařeďte mlékem.