Jak udělat domácí trnkový likér | 5 vyzkoušených receptů
Jak udělat domácí trnkový likér | 5 vyzkoušených receptů. Likér z trnek je výborný a snadno si ho doma připravíte. Základní ingrediencí jsou vždy trnky a pálenka nebo i rum. Chuť doplňuje koření a cukr. Z trnek si můžete vyrobit i sváteční vánoční likér s kořením, jež je pro Vánoce typické – vanilkou, skořicí a hřebíčkem. Trnky jsou nahořklé i plně vyzrálé. Jejich hořkost se zmírní po prvních podzimních mrazících. Nemusíte však na ně čekat, stačí natrhané trnky nechat jeden den v mrazničce. Mráz způsobuje rozpad části tříslovin a zlepší jejich chuť. Připravili jsme pro vás osvědčené a vyzkoušené recepty na domácí trnkový likér. Určitě si mezi nimi nějaký vyberete a my vám garantujeme, že si pochutnáte.
Krok 1
Postup výroby je u všech receptů stejný. Nejprve plody trnek přešlé mrazem promícháte s cukrem, alkoholem a dalšími ingrediencemi. Směs se musí nechat stát nejméně dva měsíce v dobře uzavřené těsnící láhvi. Alkohol a cukr se postarají o extrakci šťávy z ovoce. Po uplynutí doby potřebné doby se nápoj jednoduše přefiltruje a přelije do láhví, ve kterých se bude skladovat. Tento základní postup uplatníte při výrobě mnohých domácích likérů.
Krok 2
Trnkový likér základní
- 0,75 l rumu (min. 30%)
- zralé trnky
- 300 g cukru
Nejlepší je hnědý rum, který alkoholu dodá jemnou chuť. Nahradit ho můžete i rumem bílým, vodkou nebo jinou pálenkou. Láhev s připraveným obsahem nechte dva měsíce stát v místnosti, kde je min. 20 °C.
Krok 3
Vánoční trnkový likér
- 700 g trnek
- 0,7 l vodky nebo žitné
- 300 g hnědého cukru
- šťáva z 1 citronu
- šťáva z 1 pomeranče
- 1 svitek skořice
- ½ vanilkového lusku
- špetka mletého hřebíčku
- špetka mletého muškátového ořechu
Postup je stejný jako u základního likéru.
Tip: můžete přidat několik celých kávových zrnek.
Krok 4
Trnkový likér s medem
- 250 g trnek
- 700 ml bílého rumu
- 200 g medu, nejlépe květového
- 1 vanilkový lusk
- 1 badyán
- 1 menší skořicový svitek
- 2 špetky strouhané pomerančové kůry
Trnky rozmačkejte a všechny předepsané ingredience promíchejte v láhvi. Pevně ji uzavřete a na teplém místě nechte směs rozležet. Pak přefiltrujte a stočte do menších láhví.
Krok 5
Trnkový likér s červeným vínem
- 500 g zralých trnek
- 1 l suchého červeného ovocného vína
- 1 l vodky
- 300 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 3 hřebíčky
- 2 hvězdičky badyánu
- 1 svitek skořice
- 5 lžic hnědého rumu
- 300 g cukru
Vše smíchejte v láhvi, protřepejte, aby se suroviny dobře promíchaly a nechte v teple 2 měsíce. Postup stejný jako v základním receptu.
Krok 6
Trnkový likér našich babiček
- 1,5 kg trnek
- 1,5 l tuzemáku
- 2 l vody
- 1 kg cukru
- 1 vanilková tobolka
Každý plod propíchněte (já drtím). Trnky zalijte dvěma litry vroucí vody, nádobu zakryjte a nechte 24 hodin stát. Pak přeceďte, přidejte ostatní suroviny a nechte stát dva týdny. Poté přefiltrujte a naplňte do láhví.