Jak upéct kefírové perníky se sněhovou glazurou | recept
Jak upéct kefírové perníky se sněhovou glazurou | recept. Tyto tradičně vypouklé, již méně tradičně světlé a zcela netradičně kefírové perníky zaujmou svou lahodně jemnou chutí a doslova noblesní vizáží, o níž se zaslouží sladká bílková glazura.
Co je potřeba
Z uvedeného množství upečete 50–55 perníků
- 400–425 g hladké mouky (raději méně než více)
- 100 g moučkového cukru
- 1 vajíčko
- 1 lžíce medu
- 175 ml kefíru
- 3 lžičky rostlinného oleje
- ½ lžičky jedlé sody
Na sněhovou glazuru:
- 1 bílek
- 3 lžíce moučkového cukru
Krok 1
Jako první ve vyšší nádobě elektrickým šlehačem nastaveným na nejvyšší otáčky vyšlehejte vajíčko s medem a moučkovým cukrem do bělavé pěny.
Krok 2
Přilijte kefír s olejem a na mírné otáčky vše lehce prošlehejte.
Krok 3
Ve velké míse poté kefírovou směs zpracujte s moukou a jedlou sodou do příjemně pružného jakoby nepoddajného těsta, které nelepí. Mouky zprvu přidejte jen 400 g a zbylých 25 g dosypávejte postupně dle potřeby.
Krok 4
Z těsta na pomoučeném vále či mezi dvěma archy pečícího papíru vyválejte placku silnou 1 cm a vykrajujte kolečka.
Krok 5
Jednotlivé kousky skládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 15–20 minut do lehkého zezlátnutí.
Krok 6
V průběhu pečení vypracujte z bílku a cukru glazuru. Společně je na nejvyšší otáčky šlehejte metlami, ale ne do zcela pevného sněhu. Glazura by měla být o něco tekutější než klasický sníh.
Krok 7
Po uplynutí doby k pečení vypouklé perníky vyndejte a teplé je potřete připravenou glazurou. Poté je vraťte zpět do trouby a při stejné teplotě je ještě 5–7 minut dopékejte.
Po upečení sejměte z plechu a nechejte vychladnout.
- Trocha skořice přidaná do těsta perníky báječně provoní a přiblíží klasickým perníčkům