Jak upéct bramborovou nádivku s houbami | recept
Jak upéct bramborovou nádivku s houbami | recept. Recepty, kdy se nemusí nic vážit ani odměřovat mám nejraději. Mezi takové patří i nádivka z brambor, uzeného masa a hub, na kterou vám nabízím návod. Jedná se o typicky podzimní jídlo, protože jednou z ingrediencí jsou čerstvé lesní houby, a to nejlépe směs různých druhů. V jakém poměru pak smícháte jednotlivé přísady, záleží už jen na vás.
Co je potřeba
- brambory
- libová anglická slanina nebo uzený vepřový bok
- cibule
- česnek
- hrubá krupice
- vejce
- houby
- pepř
- majoránka
- sůl
- libeček
- trochu vývaru
- sádlo
Krok 1
V pánvi na rozehřátém sádle osmahněte cibuli a na kousky nakrájené očištěné houby. Vyduste uvolněnou tekutinu a směs nechte vychladnout.
Krok 2
Studené uvařené brambory rozstrouhejte na hrubé nudličky. Libovější anglickou slaninu nebo uzený vepřový bok rozkrájejte na kostičky.
Krok 3
V míse promíchejte připravené houby, brambory a maso s vejcem, česnekem, majoránkou, pepřem, solí a nasekaným libečkem. Libeček je dost aromatický, můžete ho zaměnit za petrželovou nať.
Krok 4
Směs zalijte troškou vývaru, spojte krupicí a vypracujte vařečkou těsto. Mělo by mít hustotu jako těsto na lívance či klasickou velikonoční nádivku.
Krok 5
Pekáček vymažte rozpuštěným sádlem a přendejte na něj hotové těsto. Povrch uhlaďte a dejte do zahřáté trouby péct. Pečte při 200 °C do zezlátnutí. Krájejte na porce a podávejte se zeleninovým salátem.
Teplá nádivka moc nedrží pohromadě, pozor na to a nabírejte ji opatrně lopatkou nebo špachtlí. Po vychladnutí se zpevní.