Jak upéct tvarohový biskupský chlebíček z celozrnné špaldové mouky | recept
Jak upéct tvarohový biskupský chlebíček z celozrnné špaldové mouky | recept.Ten nejvoňavější, nejvláčnější a díky špaldové mouce i nejzdravější chlebíček, který jste měli tu čest ochutnat. Plný klasicky přidávaného sušeného ovoce, ořechů a čokolády, ovšem obohacený o nesmírně voňavé hřejivé koření a jemný tvaroh.
Co je potřeba
- 70 g rozinek
- 100 g kandovaného ovoce
- 50 ml rumu
- 100 g másla
- 2 vejce
- 70 g hnědého cukru
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 80 g čokolády na vaření
- 50 g nahrubo sekaných oříšků
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ½ lžičky mletého badyánu
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky vanilkového aroma
Krok 1
V kastrůlku zalijte rozinky rumem a přiveďte k varu.
Krok 2
Přidejte kandované ovoce, promíchejte, přiklopte pokličkou a dál již nevařte, jen nechejte marinovat, a bobtnat.
Krok 3
Vejce spolu s cukrem a změklým máslem vyšlehejte elektrickými metlami do pěny.
Krok 4
Ve velkém míse poté k máslovému základu přisypte mouku s práškem do pečiva a provoňte zázvorem, badyánem, hřebíčkem, skořicí i vanilkovým aroma. Současně přidejte i tvaroh z vaničky a vypracujte těsto.
Krok 5
V průběhu mísení těsto obohaťte o nahrubo nasekanou čokoládu, ořechy a již krásně uleželé, nabobtnalé ovoce, a to i se zbylým rumem, který ovoce nenasálo.
Krok 6
Důkladně promíchané těsto urovnejte do formy na biskupský chlebíček či srnčí hřbet (chcete-li mí chlebíček nižší) a pomalu pečte v předem vyhřáté troubě při 160 °C (horkovzdušná trouba 140 °C) přibližně 60 minut, dokud špejli zapíchnutou do středu těsta nevytáhnete suchou, bez vlhkých drobečků.
Upečený chlebíček nechejte ve formě zcela vychladnout a poté si jej můžete vychutnat jen tak, nebo ještě polít čokoládovou polevou.
- Kandované ovoce lze nahradit jakýmkoliv barevně pestrým sušeným ovocem. Báječné jsou meruňky, švestky či sladké datle.