Jak upéct jemné koláčky s jablečnou náplní | recept
Jak upéct jemné koláčky s jablečnou náplní | recept. Zprvu křehké, později vláčné, ale pokaždé jedinečné, takové jsou tyto koláčky. Na másle podušená a cukrem proslazená jablíčka jsou ve spojení s jemným jakoby piškotovým těstem doslova neodolatelná.
Co je potřeba
S uvedeným množstvím upečete přibližně 40 malých koláčků
Na těsto:
- 220 g hladké mouky
- 100 g másla
- 1 vejce
- 60 g moučkového cukru
- ½ balíčku prášku do pečiva
Na jablečnou náplň:
- 3 jablka
- 30 g másla
- 4–5 lžic krupicového cukru (dle kyselosti jablek)
- 10 ml citronové šťávy
Krok 1
Do rozpuštěného másla přidejte oloupaná, nadrobno nakrájená jablka, cukr a citronovou šťávu. Společně na prudkém ohni 5–8 minut vařte, dokud se z pánve neodpaří veškerá tekutina. Podušenou směs nechejte zchladnout.
Krok 2
Mezitím začněte připravovat těsto tím, že v míse metličkou prošleháte vajíčko s cukrem do bělavé pěny.
Krok 3
Přisypte mouku, prášek do pečiva a dohromady s povoleným máslem vypracujte hladké, měkké a krásně tvárné těsto, které nelepí.
Krok 4
Z těsta tvarujte menší kuličky, v přiměřených rozestupech je skládejte na plech vyložený pečicím papírem a palcem do nich udělejte důlek.
Krok 5
Do každého důlku pak rozdělte jablečnou náplň a vložte do trouby předehřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C), ve které koláčky pečte 15–20 minut do lehkého zezlátnutí okrajů. Po upečení ihned sejměte z plechu a nechejte chladnout na mřížce.
Koláčky uskladněte do vzduchotěsné nádoby a nechejte alespoň den proležet, aby lahodně zvláčněly.
Pozn.: Před vložením do trouby můžete koláček ozdobit ještě rozinkou
- Náplň báječně provoní a ochutí trochu skořice či vanilkový cukr, kterým lze nahradit část krupicového cukru