Jak uvařit falešnou meruňkovou marmeládu | recept
Jak uvařit falešnou meruňkovou marmeládu | recept. Letos jsem musela oželet meruňky od stálého dodavatele, slibnou úrodu zničilo krupobití a cena v obchodech za kilo oblíbeného ovoce byla taková, že marmeláda z něj by měla příliš vysokou cenu. Smířili jsme se s tím, že letos meruňkové koblihy prostě nebudou. Nedávno jsem dostala vzorek „meruňkové“ zavařeniny od staré paní ze sousedství k ochutnání. Měla krásně sytou barvu, skvělou meruňkovou chuť, ale byla z jablek a rajčat! Recept je prý ještě po její mamince a já se s vámi o něj podělím. Čtěte dále, pokud vás to zajímá.
Co je potřeba
- 3 kg jablek
- 1 kg rajčat
- 1 kg cukru
- 2 dl rumu
Krok 1
Zralá jablka, klidně i padaná, oloupejte, vykrojte jadřinec a vložte do širšího kastrolu. Velmi mírně podlijte vodou a jablka pod pokličkou rozvařte.
Krok 2
Přidejte na kousky nakrájená rajčata a také je v jablečné kaši rozvařte. Vzniklou hmotu propasírujte přes síto, abyste odstranili rajčatová semínka a slupky. Vraťte zpět do široké nádoby se silným dnem a dejte znovu vařit.
Krok 3
Do vroucího protlaku nasypte cukr a míchejte dokud se nerozpustí. Vařte za stálého míchání ještě zhruba 20 minut nebo do doby, kdy bude mít směs správnou hustotu. Nakonec přidejte rum, nechte přejít varem a plňte do skleniček. Zavařujte 10 minut při 170 °C.
Marmeládu ochutnejte až po týdnu, je k nerozeznání od meruňkové.