Jak připravit vepřové plátky na ryzcích | recept
Jak připravit vepřové plátky na ryzcích | recept. Maso dušené na houbách není žádná novinka. Většinou se vezmou houby, které zrovna rostou a na druhu nezáleží. Zkuste si jednou, pokud se vám podaří najít ryzce, uvařit maso s touto výbornou a ceněnou houbou. Ryzec je po tepelné úpravě tvrdší a chutná i těm, kdo houby nemilují (asociace se slimáky). Jeho chuť je mírně kořenitá a spojení s vepřovým masem je dokonalé.
Co je potřeba
- 3 plátky vepřového masa (kýta nebo kotleta bez kosti)
- 2 lžíce sádla
- 1 cibule
- 3 hrstě nakrájených ryzců
- sůl
- mletý pepř
- lžička sladké papriky
- hladká mouka
- vývar nebo voda na podlévání
Krok 1
Nejprve si musíte domů přinést ryzce. Letos se jim mimořádně daří, alespoň u nás. Jak ryzce poznat a kde je hledat vám poradí zde https://www.jaktak.cz/jak-poznat-nejznamejsi-ryzce-recept-na-nakladane-ryzce.html
Ryzce očistěte a pokrájejte na kousky asi 2×2 cm.
Krok 2
Vepřové plátky lehce naklepejte, každý osolte a posypte mletým pepřem.
Krok 3
Na lžíci sádla zpěňte cibuli pokrájenou na proužky. Přidejte ryzce a zprudka je opečte. Jestliže se z hub uvolní tekutina, nechte ji odpařit.
Krok 4
Jakmile v pánvi nebude žádná voda, vložte do ní maso a z obou stran nechte zatáhnout. Pak přisypte sladkou papriku, rychle ji promíchejte, přidejte vodu a duste pod pokličkou doměkka.
Krok 5
Měkké maso dejte na chvilku stranou a omáčku zahustěte jíškou z hladké mouky a sádla. Důkladně ji promíchejte.
Krok 6
Vraťte do omáčky maso a nechte vše provařit. Podle potřeby dosolte. Podávejte s rýží.