Jak upéct krémové sýrové košíčky se špenátem | recept na slané pohoštění
Jak upéct krémové sýrové košíčky se špenátem | recept na slané pohoštění. Nápadité pohoštění v podobě slaných mini cheesecakeků připravených z jemných krekrů a česnekem provoněné krémově sýrové nádivky, která je navíc půvabně protknutá špenátovými lístky, bezpochyby osloví chuťové pohárky všech hostů. A to především díky své jemnosti, vláčnosti a chuťové vyváženosti.
Co je potřeba
- 250 g jemných slaných krekrů (například známé „TUC“)
- 125 g změklého másla
- 2 vejce (oddělené bílky od žloutků)
- 350 g smetanového sýra (Philadelphia, Lučina či pomazánkové máslo)
- 1–2 lžičky sušeného granulovaného česneku
- 1 sáček mraženého listového špenátu
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř k dochucení
Krok 1
Ze všeho nejdříve v pánvi na rozpáleném oleji osmahněte nadrobno nakrájený česnek.
Krok 2
Přidejte k němu rozmražený a vody zbavený špenát, dle chuti osolte, opepřete a krátce orestujte. Poté nechejte vychladnout a pokrájejte na menší kousky.
Krok 3
Nyní najemno nadrťte či rozmixujte slané krekry.
Krok 4
Žloutky vyšlehejte do pěny s měkkým máslem.
Krok 5
Poté smíchejte s podrcenými krekry a vypracujte mírně lepivé těsto.
Krok 6
Formičky na muffiny vyložte papírovými košíčky, rozdělte do nich těsto a řádně upěchujte. Síla těsta by měla být asi tak 1 cm.
Takto připravené vložte do předehřáté trouby na 160 ˚C (horkovzdušná trouba 140 ˚C) a pečte asi tak 15 minut.
Krok 7
Mezitím v misce rozmíchejte smetanový sýr se solí, pepřem a granulovaným česnekem.
Krok 8
Do krémového základu zlehka vmíchejte ušlehaný sníh z bílků.
Krok 9
Lžičku krémové nádivky poté naneste na předpečený korpus.
Krok 10
Rozdělte ochucený špenát.
Krok 11
Navrch naneste opět nádivku.
Vložte zpět do trouby, v níž při stejné teplotě košíčky 20 minut dále pečte. Poté teplotu snižte na 120 ˚C (horkovzdušná trouba 100 ˚C) a dopékejte ještě 10 minut. Po dopečení nechejte v pootevřené troubě zchladnout.
- Luxusním doplňkem takto připravených košíčků jsou na pánvi orestované, lehce zkaramelizované cibulové kroužky, kterými upečené košíky ozdobíte a současně chuťově ještě povýšíte. Cibuli přitom stačí jen nakrájet na tenká kolečka, osmažit na pánvi a jakmile zprůsvitní, posypat lžící třtinového cukru a nechat lehce zkaramelizovat.