Jak uvařit světové batátové kari s arašídy | recept
Jak uvařit světové batátové kari s arašídy | recept. Výtečná indická specialita plná exotických chutí a vůní, jejíž podstatou je výrazně pikantní a nesmírně voňavé koření, v tomto případě chuťově vyvážené rajčaty a lahodným kokosovým mlékem, které spolu s delikátním arašídovým máslem i samotnými arašídy přidanými v závěru dokonale podtrhnout jemné a lehce nasládlé batátové pyré.
Co je potřeba
- 400 g batátů
- 2 lžičky sušené šalvěje
- 5 lžic olivového oleje (3 lžíce na upečení batátů a 2 lžíce na vaření)
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 cm čerstvého zázvoru
- 1 větší červená paprika či kapie
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1 plechovka kokosového mléka
- 2 lžičky červené kari pasty
- ½ lžičky kari koření
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 2 hrsti nesolených arašídů
- sůl a pepř k dochucení
Krok 1
Batáty oloupejte, nakrájejte na menší kousky a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Zakapejte je 3 lžícemi oleje, ochuťte solí a sušenou šalvějí a v předehřáté troubě je při 200 °C (horkovzdušná trouba 180 °C) pečte doměkka zhruba 20–25 minut.
Krok 2
Po upečení batáty rozmixujte tyčovým mixérem na jemné pyré.
Krok 3
Ve větším hrnci na zbylých 2 lžících oleje osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli s najemno nasekaným česnekem a zázvorem. Společně restujte asi 3 minuty, dokud cibule nezezlátne.
Krok 4
Poté přidejte na malé kousky nakrájenou červenou papriku a dalších 5 minut za občasného míchání opékejte.
Krok 5
Do vytvořeného základu přidejte batátové pyré a směs ochuťte arašídovým máslem, kari pastou i samotným kari kořením. Dle chuti osolte a opepřete. Takto za stálého míchání 2 minuty prohřívejte, dokud se arašídové máslo nerozpustí.
Krok 6
Nyní do hrnce přilijte kokosové mléko, přidejte drcená konzervovaná rajčata, promíchejte a hrnec přiklopte. Duste na středním ohni přibližně 15 minut.
Krok 7
Do téměř hotového kari na závěr přidejte arašídy, limetkovou šťávu, sůl a pepř. Společně nechejte už jen chvilku probublat.
Pokud máte raději řidší konzistenci, ne tak omáčkovou, nařeďte kari trochou vody či lépe jakýmkoliv vývarem.
Podávejte s rýži basmati, bulgurem, kuskusem či tradičním indickým chlebem naan. Ovšem ani s čerstvou bagetou chybu neuděláte.
- V závěru lze spolu s arašídy přidat i lístky čerstvého baby špenátu, které kari zajímavě barevně i chuťově doplní.