Jak upéct vláčný marcipánový koláč s rebarborou a jablkem | recept
Jak upéct vláčný marcipánový koláč s rebarborou a jablkem | recept. Jemně nakyslá rebarbora je v kombinaci se sladkými tóny marcipánového těsta něčím naprosto neodolatelným. Dokonalá harmonie chutí je podpořena i samotnými mandlemi a smetanovým jogurtem zakomponovanými do těsta, díky kterému je koláč náležitě vláčný.
Co je potřeba
S uvedeným množstvím upečete koláč o průměru 28 cm
- 220 g polohrubé mouky
- 70 g jemně mletých mandlí (40 g do těsta + 30 g na posypání)
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 150 g moučkového cukru
- 150 g bílého smetanového jogurtu
- 150 ml oleje
- 2 vejce
- 100 g marcipánu
- 300 g rebarbory
- 1 větší jablko
Krok 1
Rebarboru očistěte, oloupejte a nakrájejte na asi centimetrové špalíčky. Jablko rovněž oloupejte a nakrájejte na menší kousky, které budou velikostně podobné rebarboře.
Krok 2
Na těsto v míse metličkou promíchejte cukr, jogurt, olej a vejce.
Krok 3
Přidejte mouku s kypřícím práškem a současně zapracujte i nahrubo nastrouhaný marcipán a 40 g jemně mletých mandlí.
Krok 4
Vypracované těsto vlijte do vymazané či pečicím papírem vyložené koláčové formy.
Krok 5
Rozmístěte připravené kousky ovoce.
Krok 6
Nakonec posypte zbylými mandlemi.
Takto připravené vložte do trouby předehřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a pečte 50–55 minut, až se okraje těsta lehce zabarví a mandle na povrchu jemně zezlátnou.
- Chuť a vůni upečeného koláče podpoříte trochou mandlového likéru Amaretto či kapkou mandlové esence.