Jak uvařit vepřové kostky s dýní a čerstvým mangoldem | recept
Jak uvařit vepřové kostky s dýní a čerstvým mangoldem | recept. Snadný, rychlý a nepříliš známý recept na maso se zeleninou je jedním ze způsobů, jak využít mangold, o kterém byl článek https://www.jaktak.cz/jak-proc-zaradit-mangold-do-jidelnicku-rady-tipy.html. Zároveň spotřebujete i dýni, kterých je v tomto období dostatek.
Co je potřeba
- 600 g vepřového masa (plec, kýta, kotleta)
- 240 g listů mangoldu bez řapíku
- 1,5 velké cibule
- 400 g dýně Hokkaidó
- 1 malá chilli paprička
- 2 stroužky česneku
- bobkový list
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- 300 ml zeleninového vývaru
- lžíce hladké mouky
Krok 1
Libové vepřové maso nakrájejte na kostky. Můžete si vybrat mezi masem z kýty, plece nebo kotletou.
Krok 2
Dýni rozkrojte, vydlabejte vnitřní část se semeny a nakrájejte ji na stejně velké kousky jako maso. Dýně Hokkaidó se nemusí loupat, slupka změkne při tepelné úpravě.
Krok 3
Cibuli nakrájejte na plátky a orestujte na oleji, přidejte maso a společně osmahněte. Okořeňte drobně nasekanou chilli papričkou bez semínek, bobkovým listem a plátky česneku. Krátce za stálého míchání osmažte, vložte dýni, znovu krátce restujte a poté zalijte vývarem. Vše společně duste doměkka.
Krok 4
Připravte si jíšku (tmavší) z oleje a mouky. Jakmile maso změkne, vmíchejte ji do pokrmu a 10 minut nechte provařit. Na závěr přidejte nakrájený mangold a ihned odstavte. Osolte podle chuti.
Místo mangoldu můžete přidat čerstvé špenátové listy.