Jak připravit sicilskou přílohovou cibulku, aneb cibulové čatní | recept
Jak připravit sicilskou přílohovou cibulku, aneb cibulové čatní | recept. Výrazná, sladkokyselá delikatesa v podobě lehce zkaramelizované červené cibulky, která je následně podušená v kořeněné směsi vína a balzamikového octa, je opravdovou lahůdkou, s níž jakýkoliv kus sýru či plátek masa proměníte doslova ve výjimečnost.
Co je potřeba
- ¾ kg červené cibule
- 6 lžic olivového oleje
- 5 lžic třtinového cukru
- 125 ml balzamikového octa
- 100 ml suchého červeného vína
- 2 lžičky sušeného oregana
- sůl a pepř k dochucení
Krok 1
Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká půlkolečka.
Krok 2
V hrnci na rozpáleném oleji cibuli osmahněte a za občasného míchání nechejte na středním ohni zvláčnět a opéct dozlatova. K tomu stačí přibližně 20 minut.
Krok 3
Následně do hrnce přisypte cukr, oregano a dle chuti osolte a opepřete. Ochucenou cibulku současně podlijte vínem a octem. Přiklopené duste 10 minut, poté pokličku sejměte a nechejte dalších 10 minut dusit, dokud se veškerá tekutina neodpaří a cibulka lehce nezkaramelizuje.
Takto připravenou cibulku si vychutnáte jak teplou, tak za studena, k sýru, k pečenému či grilovanému masu, nebo jen tak s opečeným toastem či zcela autenticky s italskou ciabattou.
V lednici uskladněná v dobře těsnící sklenici vydrží i několik dní.
Výtečné a o něco delikátnější chuti dosáhnete, pokud k přípravě použijete šalotku.