Jak upéct tvarohový koláč | recept na jednoduchý cheesecake
Jak upéct tvarohový koláč | recept na jednoduchý cheesecake. Jednoduchý cheesecake z křehkého těsta se šťavnatou tvarohovou náplní je hotový za chviličku. Trochu delší doba je potřebná k úplnému vychladnutí – teprve potom budete moci do koláče zakrojit. Cheesecake můžete po upečení ozdobit a doplnit podle svého uvážení ovocem, ušlehanou smetanou nebo různými polevami. Recept je na ten nejjednodušší základ a o nějakou konečnou úpravu si „ sám říká“.
Co je potřeba
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla nebo Hery
- špetka soli
- trochu vody
Náplň:
- 500 g tvarohu
- 125 g moučkového cukru
- 6 vajec
Krok 1
Měkký tvaroh, cukr a žloutky utřete do hladké směsi. Z bílků vyšlehejte pevný sníh a lehce zapracujte do tvarohové hmoty.
Krok 2
Hladkou mouku promíchejte se solí, nastrouhaným studeným tukem a několika lžícemi studené vody. Vše společně propracujte a spojte v těsto. Podle potřeby přidejte vodu, těsto musí držet pohromadě.
Není možné určit přesné množství vody, kterou přidáte, každá mouka pojme jiné množství.
Krok 3
Těsto vyválejte na nepřilnavé podložce na plochu silnou asi 3 mm. Množství stačí na formu o průměru 28 cm.
Krok 4
Těsto vložte do formy a upravte okraje.
Krok 5
Korpus naplňte připraveným tvarohovým krémem a povrch urovnejte stěrkou. Dejte péct do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte přibližně 40 minut.
Krok 6
Během pečení troubu zbytečně neotvírejte, jestliže bude cheesecake příliš tmavnout, překryjte formu papírem na pečení.
Krok 7
Upečený moučník nechte chvilku zchladnout, pak teprve uvolněte obruč a nechte zcela vystydnout. Tvarohová náplň trochu klesne, ale to je normální. Chcete-li, cheesecake můžete ozdobit šlehačkou, ovocem, ovocným želé i jinými způsoby.