Jak připravit dušené hovězí maso na houbách | recept
Jak připravit dušené hovězí maso na houbách | recept. Hovězí maso dušené na houbách patří v naší rodině mezi oblíbená jídla. Omáčku vařím kdykoli během roku, v sezoně z čerstvých hub, v zimě ze sušených nebo zmrazených. Pokrm máme rádi i s vařeným bramborem, i když ten se jako vhodná příloha neuvádí. Ale znáte to, podle gusta…Kolik lidí tolik chutí. Jídlo se nedá nijak pokazit, množství jednotlivých ingrediencí dávám „od oka“, takže se ani začínající kuchařka nemusí obávat nezdaru.
Co je potřeba
- 500 g zadního hovězího masa
- 80 g sádla
- 1 cibule
- 200 g čerstvých hub (kousek másla k nim)
- 300 ml vývaru z masa nebo kostí (vody)
- 20 g hladké mouky
- mletý černý pepř
- sůl
Krok 1
Na tuku osmahněte pokrájenou cibuli a jakmile se zbarví dožluta, vložte do hrnce maso a ze všech stran ho opečte. Maso se zatáhne a zůstane šťavnaté, nevyteče z něj šťáva. Podlijte malým množstvím vývaru, osolte, okořeňte pepřem a duste doměkka.
Krok 2
Očistěte tvrdší druhy lesních hub, nakrájejte je na plátky a na kousku másla 10 minut poduste.
Krok 3
Zaprašte moukou, přilijte zbylý vývar (pokud máte) a rozřeďte vývarem, ve kterém jste dusili maso. Provařte společně 20 minut.
Krok 4
Maso nakrájejte přes vlákno na plátky a vložte zpět do omáčky. Prohřejte, podle chuti dosolte a máte hotovo. Recept je inspirovaný Vilémem Vrabcem. Podle něj byste na závěr měli omáčku dochutit kečupem. Nedělám to, uvádím to jen pro úplnost a je na vás, zda-li to vyzkoušíte.
Krok 5
Množství je uvedeno pro 4 osoby a jako příloha se doporučuje rýže nebo těstoviny.