Jak upéct jablečný koláč s nutellou | výborný moučník
Jak upéct jablečný koláč s nutellou | výborný moučník. Šťavnatý koláč, v němž je vláčné lité těsto proloženo tenkými plátky svěžích jablek a okrasné šrafování vytvořeno velice vkusně a chutně z oblíbené sladké nutelly.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá koláčové formě s průměrem 28 cm
- 3 vajíčka
- 60 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 100 ml oleje
- 250 ml mléka
- 350 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 2 jablka
- 200–250 g nutelly na ozdobnou mřížku
Krok 1
V míse nejprve vymíchejte vajíčka s krupicovým a vanilkovým cukrem.
Krok 2
Do vaječné směsi přilijte mléko s olejem.
Krok 3
Nakonec přisypte mouku s práškem do pečiva a vypracujte vláčné lité těsto bez hrudek.
Krok 4
Koláčovou formu vyložte pečicím papírem a na dno naneste polovinu těsta. Vrstva těsta je poměrně slabá, ale i přesto po upečení krásně drží.
Krok 5
Na těsto rozmístěte plátky oloupaných jablek.
Krok 6
Jablka pak přelijte druhou polovinou těsta.
Krok 7
Nutellou naplňte zdobičku na cukroví či zdobící sáček se špičkou.
Krok 8
Následně tvořte na těstě mřížky, případně jiné nápadité zdobení, například vlnky.
Ozdobený koláč přesuňte do trouby předehřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a pečte 35–40 minut. Poté nechejte ve formě vychladnout a nejlépe v chladu do druhého dne odležet, zvláčnět.
- Velký úspěch bude mít koláč upečený z banánů namísto jablek. Ty s nutellou tvoří opravdu báječnou chuťovou kompozici.