Jak připravit jednoduchý pečený cheesecake s ostružinami | nejlepší recept
Jak připravit jednoduchý pečený cheesecake s ostružinami | nejlepší recept. Pečený cheesecake s ostružinami můžete připravit nyní v sezóně z čerstvých ostružin, kterých je všude dostatek. Je však možné použít i ostružiny mražené nebo zvolit jiný druh ovoce – např. borůvky, jahody či maliny. Pro přípravu krému se nejlépe hodí tučný měkký tvaroh, případně mascarpone. Postup je velmi jednoduchý.
Co je potřeba
Na korpus je potřeba:
- 200 g máslových sušenek
- 90 g změklého másla
Na přípravu krému budeme potřebovat:
- 500 g měkkého tvarohu
- 200 g smetany ke šlehání
- 3 vejce
- asi 120 g třtinového cukru
- BIO vanilkový cukr nebo vnitřek z ½ vanilkového lusku
Na ostružinovou polevu si připravte:
- cca 300 g ostružin
- trochu vody
- 2 lžičky kukuřičného škorbu
- asi 4 lžíce třtinového cukru (dle kyselosti ovoce)
Krok 1
Sušenky rozmixujeme najemno a smícháme je se změklým máslem. Směs rukama důkladně zpracujeme a poté ji namačkáme do dortové formy, jejíž spodek jsme vyložili pečicím papírem. Vytvarujeme vyšší okraje a korpus dáme péct asi na 10 minut do trouby vyhřáté na 190 °C.
Mezitím promícháme tvaroh se smetanou, vejci, třtinovým a vanilkovým cukrem.
Krok 2
Krém naneseme na předpečený korpus a uhladíme jej. Cheesecake dáme péct do trouby, v níž jsme snížili teplotu na 180 °C. Na dno trouby umístíme nádobu s vodou. Pečeme jej 10 minut a následně teplotu v troubě ještě snížíme na 130 °C. Při této teplotě cheesecake pečeme ještě zhruba 50 – 60 minut.
Cheesecake necháme zcela vychladnout v pootevřené troubě.
Krok 3
Po vychladnutí jej přelijeme ostružinovou omáčkou, kterou připravíme následujícím způsobem: omyté ostružiny podusíme se třtinovým cukrem a trochou vody doměkka. Ovoce mírně rozmačkáme a posléze směs zahustíme 2 lžičkami škrobu rozmíchanými v malém množství vody. Krátce prohřejeme a můžeme rozetřít na vychladlý cheesecake. Na závěr dort dozdobíme čerstvými ostružinami, případně bylinkami a jedlými květy.
Před konzumací jej necháme několik hodin ztuhnout v lednici.
Máslové sušenky se dají nahradit jiným druhem sušenek nebo špaldovými či cukrářskými piškoty.
Korpus lze dochutit a obarvit kvalitním kakaem.