Jak připravit francouzské rillettes z vepřového masa | recept
Jak připravit francouzské rillettes z vepřového masa | recept. Rillettes je výraz pro zalévané maso roztrhané na kousky. V každé oblasti Francie se připravuje jiným způsobem a můžete se setkat s rillettes připraveným z vepřového masa, husy, kachny i králíka popř. kombinací různých druhů. Maso se dusí velmi dlouho a je jen lehce ochucené, aby vynikla přirozená chuť. Je výhodné tuto specialitu připravovat ve větším množství, v chladničce vydrží měsíc a můžete ji i zavařit.
Co je potřeba
- 1 kg vepřového ramínka
- 500 g syrového hřbetního sádla
- 125 ml bílého vína
- několik větviček čerstvého tymiánu
- 2 stroužky česneku (půl lžičky sušeného)
- 1,5 lžičky soli
- 1 lžička mletého pepře
- kousek muškátového květu
Krok 1
Maso nakrájejte na špalíčky velké asi 2×5 cm a sádlo na malé kostky.Maso i sádlo přendejte do hrnce se silným dnem např. litinového.
Krok 2
Podlijte vínem, přidejte ostatní ingredience a přiveďte k varu. Hrnec zakryjte poklicí, snižte teplotu tak, aby obsah hrnce jen pomalu probublával. Občas směs promíchejte, aby se maso nepřichytilo a nechte zvolna 4 hodiny vařit. Pak odkryjte a dále vařte, dokud se nebude maso rozpadat na vlákna.
Krok 3
Odstavte a ze směsi odstraňte tymián, květ a stroužky česneku v případě, že jste použili čerstvý. Kousky masa roztrhejte pomocí vidličky nebo šťouchadla na brambory. Rozmačkejte i kousky sádla. Pak znovu prohřejte a promíchávejte asi 10 minut. Vše se spojí v homogenní hmotu.
Krok 4
Směs ochutnejte a případně dochuťte, počítejte ale s tím, že po vychladnutí bude chuť výraznější. Naplňte do sklenic a hmotu upěchujte, aby na povrch vystoupilo sádlo. Sádlo ztuhne a maso zakonzervuje. Sklenice uzavřete víčkem až po důkladném vychladnutí. Skladujte v chladničce. Podávejte s chlebem.
Místo plece a syrového sádla můžete rillettes připravit z 1,5 kg prorostlého vepřového boku bez kosti. Dle mého názoru je ještě lepší.