Jak upéct květákové krekry s kari kořením | nejlepší recept
Jak upéct květákové krekry s kari kořením | nejlepší recept. Překvapivé zakomponování jemného květákového pyré do slaných krekrů dá spolu s chuťově kontrastním kari kořením za vznik až nečekaně chutnému křupavého doplňku k vínu. Díky pečené podobě a přidané špaldové mouce se navíc jedná i o jednu ze zdravějších variací večerního zobání.
Co je potřeba
- 200 g syrového květáku
- 300 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 30 g másla
- 1 vajíčko
- 60 ml vody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička kari koření
- ½ lžičky soli
Krok 1
Růžičky květáku vařte v osolené vodě zhruba 5-8 minut, poté sceďte a rozmixujte na pyré.
Krok 2
V míse ke květáku přidejte mouku, prášek do pečiva, vajíčko, vodu, povolené máslo, kari koření i sůl. Vše společně zapracujte do měkkého, šťavnatého a kompaktního těsta, které nelepí. Je-li potřeba, přisypte do těsta trochu mouky. Její množství se odvíjí od šťavnatosti samotného květáku.
Krok 3
Z těsta na pomoučeném vále poté vyválejte plát přibližně 0,5 cm silný a rádýlkem či nožem krájejte na obdélníky cca 2×3 cm.
Krok 4
Jednotlivé kousky skládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě při 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C) přibližně 20 minut. Po upečení nechejte zlatavě hnědé a příjemně voňavé krekry 20 minut na plechu dojít.
- Jemná a lehce nasládlá chuť květáku báječně ladí i s voňavým a výrazným kořením Garam masala, kterým můžete těsto obohatit namísto kari koření. Ovšem k dochucení lze využít i kurkumu, mletý římský kmín či červenou papriku.