Jak upéct tmavý kefírový dort s karamelovým krémem | recept
Jak upéct tmavý kefírový dort s karamelovým krémem | recept. Nesmírně elegantní a lahodný dort, který je díky svému jemnému těstu z kefíru nejen vzorem vláčnosti, ale i neskonalé lehkosti. A to spolu s luxusním karamelovým krémem, v němž je sladké zkaramelizované kondenzované mléko nápaditě doplněno svěží zakysanou smetanou a smetanovým sýrem.
Co je potřeba
K odměřování surovin použijte hrnek o objemu 250 ml
Na kakaový korpus:
- 1 hrnek krupicového cukru
- 2 vajíčka
- 1 hrnek kefíru
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 2–3 lžíce tmavého kakaa
- 50 ml rostlinného oleje
- 1 lžička jedné sody
Na karamelový krém:
- 1 karamelové Salko
- 200 g tučné zakysané smetany
- 200 g smetanového žervé
100 g nahrubo nasekané hořké čokolády
Krok 1
V míse metličkou prošlehejte vajíčka a cukr do bělavé pěny.
Krok 2
Přilijte kefír a opět prošlehejte.
Krok 3
Nakonec přidejte i poslední tekutou suroviny, kterou je olej.
Krok 4
Do kefírového základu přisypte mouku, kakao a jedlou sodu.
Krok 5
Řidším litým těstem vyplňte dortovou formu o průměru 23 cm a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C). Pečte 40 minut a poté nechejte 5 minut v troubě dojít.
Krok 6
V průběhu pečení a chladnutí korpusu v míse promíchejte karamelové Salko se zakysanou smetanou a smetanovým sýrem a následně při nízkých otáčkách prošlehejte elektrickými metlami do homogenní a hladké hmoty.
Krok 7
Vychladlý korpus rozkrojte.
Krok 8
Část krému naneste na spodní polovinu korpusu a přiklopte druhým dílem.
Krok 9
Zbylým krémem dort rovnoměrně z vrchu i ze stran potřete.
Krok 10
Na závěr zasypte nahrubo nasekanou čokoládou a dejte vychladit alespoň na hodinu do lednice. Před servírováním můžete jednotlivé nakrájené díly dortu ozdobit kopečkem šlehačky a poprášit kakaem.
- Dort báječně doplní i nahrubo sekané oříšky použité místo čokolády nebo můžete vrchní krém jen uhladit a dort ozdobit malými kousky sladkých karamelek.