Jak upéct řezy s tvarohem a ostružinami | recept
Jak upéct řezy s tvarohem a ostružinami | recept. Možná se vám budou podle úvodní fotografie zdát tyto řezy složité, ale nenechte se zmást. Všechny vrstvy, ze kterých je ostružinový moučník s tvarohem složený, jsou jednoduché a při přípravě nehrozí žádný karambol. Aby vám šla práce rychleji od ruky a s minimální námahou, vezměte si na pomoc ruční šlehač. A jestliže nemáte ostružiny v lásce, klidně ovocné želé udělejte z malin, jahod, borůvek nebo rybízu.
Co je potřeba
Těsto:
- 5 vajec
- 200 g krupicového cukru
- 200 g polohrubé mouky
- 5 lžic vody
- 5 lžic oleje
- 1/2 prášku do pečiva
Ovocná vrstva:
- 1000 ml ostružinové drti
- 100 ml vody
- 3 vanilkové pudinky
- podle chuti cukr
Náplň:
- 500 g tvarohu
- 250 ml zakysané smetany
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 želatinový ztužovač za studena
- 1 vanilkový cukr
- 5 lžic cukru (podle chuti)
tuk a mouka na plech
Krok 1
Celá vejce s cukrem vyšlehejte do pěny. Postupně přidejte a zašlehejte vodu, olej a mouku promíchanou s kypřícím práškem.
Krok 2
Těsto nalijte na plech s vyšším okrajem. Nezapomeňte ho ještě předtím potřít tukem a vysypat moukou. Plech vložte do předehřáté trouby a korpus pečte při 175 °C. Trvá to chvilku, těsto není vysoké. Jakmile povrch zezlátne, zkuste špejlí, zda-li je těsto správně propečené. Po zapíchnutí a vytažení musí zůstat špejle suchá. Upečený korpus nechte vychladnout na plechu.
Krok 3
Přebrané, očistěné ostružiny rozmixujte. Mně osobně vadí ostružinová jadérka, proto směs pasíruji přes síto, ale pokud vám nevadí, klidně tam mohou zůstat. Pudinkový prášek s cukrem promíchejte s vodou a trochou rozmixovaných ostružin. Poté směs vlijte do zbytku ostružinového pyré a za stálého míchání uvařte pudink stejným způsobem, jako se vaří z mléka.
Krok 4
Ještě teplý pudink nalijte na upečený korpus a posypte cukrem, abyste zabránili vytvoření škraloupu. Nechte opět vychladnout.
Krok 5
Vyšlehejte tvaroh s cukrem a smetanou. Je-li směs příliš hustá, přidejte trochu mléka. Smetanu ke šlehání vyšlehejte dotuha. Želatinový ztužovač připravte podle návodu na sáčku. Vše dohromady promíchejte do hladkého krému.
Krok 6
Krém naneste na ostružinový pudink a povrch uhlaďte stěrkou nebo cukrářskou kartou.
Krok 7
Ozdobte nastrouhanou čokoládou a ostružinami. Nechte moučník v chladu, aby tvarohová vrstva dostatečně ztuhla.
Krok 8
Moučník nakrájejte ostrým nožem, který oplachujte vodou, aby řezy byly pěkně hladké.