Jak upéct vláčné kompotové řezy s jemným pudinkovým krémem | recept
Jak upéct vláčné kompotové řezy s jemným pudinkovým krémem | recept. Ananasový kompot přidaný do těsta se spolu se sladkým sirupem se zaslouží o nesmírně šťavnatý korpus, jehož vláčnost je navíc umocněna i lahodně jemným vanilkovým krémem z pudinku a smetanového sýru, kterým je po upečení ozdobený.
Co je potřeba
Při odměřování použijte hrnek o objemu 250 ml
Na těsto:
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 1,5 hrnku krupicového cukru
- 1 plechovka ananasového kompotu (plechovka se 340 g pevného podílu)
- 2 vajíčka
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 2 vajíčka
Na vanilkový krém:
- 2 pomazánková másla
- 125 g kupovaného vanilkového pudinku
- ½ hrnku moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
Krok 1
Celý obsah plechovky i s kompotovou šťávou rozmixujte tyčovým mixérem či lépe přímo v mixéru dohladka.
Krok 2
Ve velké míse smíchejte mouku, krupicový cukr, prášek do pečiva i jedlou sodu a přidejte vajíčka.
Krok 3
Přilijte rozmixovaný kompot a vše zapracujte do řidšího litého těsta.
Krok 4
Těstem vyplňte plech s vyššími okraji a pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) přibližně 35 minut, dokud špejli zapíchnutou do těsta nevysunete suchou. Upečený korpus nechejte chladnout.
Krok 5
Na vanilkový krém spolu v míse dohladka utřete pomazánkové máslo, pudink a moučkový i vanilkový cukr.
Krok 6
Takto připravený krém rozetřete na vychladlý základ, uhlaďte a vidličkou vytvořte okrasné šrafování.
Krém můžete rovněž posypat najemno sekanými oříšky či čokoládou.
Plech vložte do lednice, ve které koláč nechejte odležet a zatuhnout, a to nejlépe do druhého dne. Poté krájejte na řezy.
- Stejně skvostné řezy upečete i z broskvového či meruňkového kompotu, který můžete pro změnu doplnit kakaovým krémem, do něhož použijete místo vanilkového pudinku jeho kakaovou verzi a přidáte lžíci kakaa pro barvu.