Jak upéct borůvkový moučník podle receptu z Anglie | návod
Jak upéct borůvkový moučník podle receptu z Anglie | návod. Tento moučník se v originálu jmenuje koláč. U nás jsme zvyklí na zcela jiný styl borůvkových koláčů, tento recept ze všeho nejvíce připomíná bublaninu. Moučník je šťavnatý, sladký tak akorát a má atraktivní strakatý vzhled. Chuť borůvek, vlašských ořechů a skořice se skvěle doplňuje.
Co je potřeba
- 250 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 250 g Hery (másla)
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra
- 3 vejce
- 120 g zakysané smetany
- borůvky
- ořechy (vlašské)
- mletá skořice
Krok 1
V misce utřete změklý tuk s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a postupně střídavě přidávejte vejce a mouku promíchanou s práškem a sodou. Na závěr vmíchejte zakysanou smetanu. Těsto se hodně lepí, pracujte s vařečkou a stěrkou.
Krok 2
Do dortové nebo jiné formy s vyšším okrajem rozetřete jednu třetinu vypracovaného těsta. Posypte povrch borůvkami v množství podle vlastního uvážení a sekanými vlašskými ořechy.
Krok 3
Do formy rozetřete druhou třetinu těsta a znovu posypte borůvkami a ořechy.
Krok 4
Nakonec ovoce a ořechy zakryjte zbylým těstem a povrch stěrkou uhlaďte.
Krok 5
Před tím, než koláč vložíte do trouby posypejte ho na povrchu moučkovým cukrem promíchaným s mletou skořicí.
Krok 6
Pečte v předehřáté troubě při 180 °C zhruba 40 minut. Před krájením ho nechte vychladnout.
Vlašské ořechy můžete nahradit lískovými. Lískové oříšky je lepší upražit, aby měly výraznější chuť.