Jak upéct luxusní křehký koláč s citronovým krémem a borůvkami | recept
Jak upéct luxusní křehký koláč s citronovým krémem a borůvkami | recept. Snoubení sladkého kondenzovaného mléka se svěží citronovou šťávou je zárukou naprosté chuťové dokonalosti, která z vaječné směsi provoněné citronovou kůrou vykouzlí krém doslova prvotřídní. Spolu s křehkým máslovým těstem a barevně kontrastními borůvkami se pak postará o koláč opravdu vysokých kvalit.
Co je potřeba
Na máslové těsto:
- 200 g másla
- 250 g hladké mouky
- 1 lžíce moučkového cukru
Na citronový krém:
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (Salko)
- 3 žloutky
- 3 malé citrony
+ 150 g borůvek
Krok 1
Změklé máslo vypracujte s moukou a cukrem do měkkého hladkého těsta, které je mastnější, ale nelepí.
Krok 2
Natlačte jej do koláčové formy vyložené pečicím papírem, přičemž prsty vytvořte i malé okraje. Dno těsta propíchejte na několika místech vidličkou a dejte na 20 minut předpéct do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C).
Krok 3
Mezitím v misce prošlehejte žloutky s citronovou šťávou a najemno nastrouhanou citronovou kůrou.
Krok 4
Vaječnou směs vmíchejte do Salka a utřete do vláčného krému.
Krok 5
Takto připravený krém naneste na předpečený korpus.
Krok 6
Ozdobte borůvkami a dejte zpět do trouby, ve které nechejte koláč při stejné teplotě 30–35 minut dopéct. Náplň by za tu dobu měla zpevnit a okraje těsta zezlátnout.
Po upečení nechejte ve formě vychladnout a nejlépe pak i odležet v lednici, v níž těsto krásně zvláční a chutě se propojí.
- Sladké ostružiny či maliny citronový krém a výsledný koláč také báječně doplní.