Jak připravit pikantní teplou cuketovou pomazánku se sušenými rajčaty | recept
Jak připravit pikantní teplou cuketovou pomazánku se sušenými rajčaty | recept. Jiná, netradiční, a na topinky bezkonkurenční. Naprosto fantastická pomazánka, která vám dokáže, že i z jemné cukety lze za přispění patřičného koření, šunky a sýru připravit pomazánku veskrze pikantní a výraznou, která bude tou pravou pochoutkou podávanou k dobře vychlazenému pivu.
Co je potřeba
- 300 g mladých cuket
- 100 g šunky
- 120 g tučného sýru v celku (gouda či eidam, který lze i uzený)
- 6 ks sušených rajčat v oleji
- 2 jarní cibulky
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce červené kari pasty
- 4 lžíce oleje ze sušených rajčat
- sůl a pepř dle vlastní chuti
Krok 1
Cukety omyjte, je-li nutné, slupku oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Zároveň nastrouhejte také sýr, ten ale najemno.
Pomazánka je skvělá i s uzenou parenicou, kterou jsem do receptu použila.
Krok 2
Šunku nakrájejte na malé kostičky, česnek nadrobno nasekejte, okapaná rajčata nakrájejte na malé kousky a cibulku na tenká kolečka. Zelenou část cibulky si ale odložte stranou na závěrečné posypání.
Opravdoví labužníci mohou pomazánku zpestřit slaninou místo šunky.
Krok 3
Nyní na pánvi rozpalte olej z rajčat a osmahněte na něm nakrájenou šunku.
Krok 4
Jakmile se opeče, přidejte k ní česnek a bílou část nakrájené cibulky. Nechejte zesklovatět.
Krok 5
Do pánve následně přidejte nastrouhanou cuketu s nakrájenými rajčaty a duste přibližně 5 minut. V případě potřeby podlijte trochou vody.
Krok 6
Na závěr směs dle chuti osolte a opepřete, dochuťte kari pastou a přisypte nastrouhaný sýr. Trochu sýru si nechejte na ozdobu před servírováním. Na slabém ohni nechejte sýr rozpustit a poté ihned teplé podávejte.
Nejlépe si tuto labužnickou pochoutku vychutnáte na klasické osmažené topince potřené česnekem, lehce zasypané zbylým sýrem a zelenou částí cibulky. Ovšem i na opraženém toastu či křupavé bagetě je to velká dobrota.
- Tuto pomazánku si můžete dopřát i studenou. Příprava je zcela stejná, jen po dokončení nechejte pomazánku zchladnout a následně ji promíchejte se 100 g majonézy.