Jak upéct jablečné šneky | recept
Jak upéct jablečné šneky | recept. Šneky z kynutého těsta plněné letními jablky jsem dělala poprvé. Asi vás, stejně jako mě, v seznamu ingrediencí zarazí droždí a zároveň kypřící prášek na pečení i poměrně velké množství tuku. Nicméně i tak se mi recept líbil, v diskusi (zahraniční) byl chválený, a tak jsem pečivo zkusila upéct. Protože jsem tak trochu počítala s neúspěchem, nahradila jsem máslo z originálního předpisu levnější Herou. Šneky se povedly a snědly se tentýž den, co se upekly. Chcete-li, můžete si je také upéct podle tohoto návodu.
Co je potřeba
Těsto:
- 200 g Hery
- 170 ml mléka
- 3 lžíce bílého jogurtu (zakysané smetany)
- 70 g moučkového cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- 1 kostka droždí (42 g)
- 400 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
Náplň:
- 90 g Hery
- 1 vanilkový cukr
- mletá skořice
- jablka dle uvážení
- moučkový cukr na posypání
Krok 1
Promíchejte hladkou a polohrubou mouku, dvě lžíce odložte stranou a do zbytku vmíchejte kypřící prášek. Rozehřejte tuk a nechte ho zchladnout, musí být vlažný. V mírně teplém mléce rozpusťte moučkový cukr, přidejte odloženou mouku a ve směsi rozmíchejte droždí. Nechejte vzejít kvásek, pak zašlehejte celé vejce, tuk, špetku soli, jogurt a mouku. Vypracujte nelepivé mastnější těsto a nechte ho na teplém místě zhruba hodinu kynout.
Krok 2
Mezitím, co kyne těsto, si připravte jablka. Nakrájejte je na drobné kousky a promíchejte s vanilkovým cukrem a mletou skořicí.
Na obrázku je vykynuté těsto, přibližně dvojnásobně nabyde.
Krok 3
Vykynuté těsto vyválejte na nepřilnavé podložce do obdélníku. Pokud je třeba, lehounce podsypejte těsto moukou, aby se snadněji vyvalovalo. Plát potřete rozpuštěnou Herou (90 g) a rovnoměrně ho pokryjte připravenými jablky.
Krok 4
Těsto s jablky pevně srolujte a nakrájejte na řezy silné 3 cm. Pokládejte je na plech vymazaný tukem, ale pokud si chcete ušetřit práci s jeho následným mytím, vyložte ho papírem na pečení.
Krok 5
Šneky na plechu zformujte do kulatého tvaru. Plech s pečivem vkládejte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a při této teplotě je asi 15–20 minut pečte. Zkuste špejlí, zda je těsto propečené, než šneky vyndáte z trouby. Špejle po vytažení musí zůstat suchá.
Krok 6
Upečené kousky přeložte na mřížku, kde je nechte vychladnout. Před podáváním pocukrujte.
S vypracováním těsta vám pomůže kuchyňský robot s hnětacím hákem. Doporučuji ho využít, ručně to jde také, ale je to poměrně pracné.