Jak upéct šťavnatou zeleninovou frittatu s parmazánem | recept
Jak upéct šťavnatou zeleninovou frittatu s parmazánem | recept. Tato dozlatova opečená a nebývale šťavnatá vaječná frittata plná jemné nasládlé zeleniny vám nabídne opravdu skvostný chuťový zážitek. Vedle zeleniny se o něj přitom zaslouží pouze voňavé koření spolu s výrazně aromatickým a v chuti intenzivním parmazánem.
Co je potřeba
S uvedeným množstvím upečete frittatu o průměru 28 cm
- 200 g mrkve či karotky
- 400 g cuket
- 1 cibule
- 1 červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 vajíčka
- 2–3 lžíce jemně strouhaného parmazánu
- 3 lžíce smetany na vaření
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce provensálského koření
- sůl a pepř dle vlastní chuti
Krok 1
Mrkev oloupejte, cuketu omyjte a očistěte a spolu s klasickou i červenou cibulí všechnu připravenou zeleninu nastrouhejte na hrubém struhadle.
Krok 2
Nastrouhanou zeleninu společně osmahněte na pánvi s rozpáleným olejem. Pár minut promíchávejte, dokud zelenina nezavadne a šťáva se nevydusí.
Krok 3
Směs ochuťte prolisovaným česnekem a provensálským kořením. Přibližně 2 minuty dál duste, až se koření patřičně rozvoní. Poté nechejte chladnout.
Krok 4
Mezitím v misce vidličkou prošlehejte vajíčka se smetanou i jemně nastrouhaným parmazánem a dle chuti osolte a opepřete.
Krok 5
Vlažnou zeleninovou směs přesuňte do koláčové formy, urovnejte a zalijte ochucenou vaječnou směsí. Takto vložte do předehřáté trouby na 200 ˚C (horkovzdušná trouba 180 ˚C) a pečte dozlatova 20–25 minut.
Máte-li pánev vhodnou do trouby, zeleninou směs připravujte přímo na ní. Následně do ní vlijte i vaječnou směs a vše společně na té samé pánvi v troubě zapečte.
- Pokud oceníte jemnější variantu, díky níž výrazný parmazán nebude tolik intenzivní, přidejte do frittaty místo smetany na vaření, smetanu ke šlehání.