Jak upéct křupavou cuketovou galetku z listového těsta | recept
Jak upéct křupavou cuketovou galetku z listového těsta | recept. Jemná cuketa spolu s chuťově výrazným aromatickým parmazánem zakomponovaným do smetanově jemné ricotty je náplní, která z lahodně křupavé galetky vykouzlí pokrm opravdu vysokých kvalit.
Co je potřeba
- 1 kupované, již vyválené listové těsto
- 2 menší cukety
- 100 g ricotty
- 3 lžíce strouhaného parmazánu
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky sušené bazalky
- ½ lžičky citronové kůry
- sůl a pepř dle chuti
- 1 vajíčko na potření těsta
Krok 1
Cukety omyjte, škrabkou na brambory nastrouhejte na dlouhé širší plátky a jemně je osolte a opepřete.
Krok 2
Ricottu promíchejte v misce s parmazánem, prolisovaným česnekem, bazalkou i citronovou kůrou. Krémovou směs dle chuti osolte a opepřete.
Krok 3
Listové těsto rozložte a jeho střed potřete ochucenou náplní z ricotty, přičemž přibližně 5 centimetrové okraje nechejte volné, nenamazané.
Krok 4
Na náplň poté vyskládejte okapané plátky cuket.
Krok 5
Volné okraje těsta přeložte přes cukety ke středu.
Krok 6
Na závěr povrch těsta potřete rozšlehaným vajíčkem a takto připravené vložte do předehřáté trouby na 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 ˚C). Pečte dozlatova přibližně 30 minut.
Před servírováním můžete galetku posypat čerstvými lístky bazalky a delikátně posypat nahrubo nasekanými lískovými oříšky.
- Pro umocnění výrazné chuti promíchejte parmazán i se samotnými cuketami. Aromatický sýr tak prostoupí opravdu každým kouskem křupavé galetky.