Jak snadno a rychle upéct šťavnatý jablečný moučník | recept
Jak snadno a rychle upéct šťavnatý jablečný moučník | recept. Konečně uzrála letní jablka, a tak si z nich spolu s námi můžete upéct první jablečný koláč z letošní úrody. Recept je velmi snadný a povede se každému. Koláč je šťavnatý, sladký tak akorát a navinulá letní jablka zapečená v těstě skvostně chutnají. Koláč můžete upéct i bez řepného cukru, mám vyzkoušenou verzi s xylitolem.
Co je potřeba
Těsto:
- 150 g másla nebo Hery
- 100 g krupicového cukru (xylitolu)
- 1 vanilkový cukr (několik kapek vanilkové esence)
- 2 vejce
- 300 g hladké mouky
- 1 navršená lžička kypřícího prášku na pečení
Nahoru:
- 150–200 g zakysané smetany
- 30 g krupicového cukru (xylitolu)
- 2 vejce
- několik jablek (podle uvážení)
tuk a strouhaný kokos na formu
forma o průměru 26 cm
Krok 1
Změklý tuk a cukr utřete do pěny. Přidejte dvě celá vejce, vanilkový cukr nebo esenci a dobře vše prošlehejte. Nakonec vmíchejte mouku promíchanou s kypřícím práškem.
Krok 2
Formu vymažte tukem a vysypejte strouhaným kokosem. Těsto upravte do formy, pomozte si malým válečkem nebo ho natlačte prsty. Okraj není nutné zvedat.
Krok 3
Jablka nakrájejte na drobné kousky, pokryjte jimi těsto a lehce je do něj zatlačte. Vložte do předehřáté trouby na 190 °C a předpečte 10 minut.
Krok 4
Zakysanou smetanu, vejce a cukr vyšlehejte v hladkou hmotu.
Krok 5
Hmotu nalijte na předpečený koláč a vraťte ho do trouby. Snižte teplotu na 180 °C a zhruba 35–40 minut moučník dopékejte. Před vyjmutím z formy nechte koláč lehce vychladnout, opatrně uvolněte od okraje formy a odstraňte boční díl. Hotový koláč můžete posypat moučkovým cukrem.
Jablka můžete nahradit hruškami, koláč bude stejně dobře chutnat.