Jak upéct piškotové řezy s nugátem a čokoládovou polevou | retro recept
Jak upéct piškotové řezy s nugátem a čokoládovou polevou | retro recept. Léty osvědčená domácí variace na nugát, v podobě sladké kakaové směsi z jemného másla, nadrcených piškotů a nezbytného rumu, který je nanesen na neskonale vláčném a nadýchaném piškotovém korpusu. Spolu se smetanově čokoládovou polevou je to moučník přímo famózní.
Co je potřeba
Na vláčný piškotový korpus:
- 5 vajíček
- 250 g krupicového cukru
- 250 g polohrubé mouky
- 6 lžic horké vody
- špetka soli
- rum na pokapání upečeného korpusu
Na nugátovou vrstvu:
- 300 ml plnotučného mléka
- 200 g másla
- 3 lžíce tmavého kakaa
- 2 lžíce moučkového cukru
- 250 g dětských piškotů
- 3 lžíce rumu
Na čokoládovou polevu:
- 150 g čokolády na vaření
- 130 g smetany ke šlehání
Krok 1
Žloutky oddělte od bílků. Ke žloutkům přisypte krupicový cukr a elektrickými metlami vyšlehejte do husté a nadýchané pěny. K bílkům přidejte špetku soli a ušlehejte tuhý sníh.
Krok 2
Do žloutkové směsi pomalu a za stálého šlehání přilévejte horkou vodu.
Krok 3
Poté střídavě vařečkou zapracovávejte mouku a ušlehaný sníh z bílků.
Krok 4
Nadýchané těsto rozprostřete do pekáčku o rozměrech 20×30 cm vyloženého pečicím papírem a pomalu pečte v troubě předehřáté na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C) 35 minut, dokud těsto hezky nezezlátne a okraje se nezačnout odtahovat od formy.
Krok 5
Ihned po vytažení z trouby horký korpus pokapejte rumem na zvláčnění a nechejte chladnout.
Krok 6
V hrnci mezitím pomalu a na mírném ohni zahřívejte mléko s cukrem.
Krok 7
Přidejte kakao a míchejte, dokud se veškeré vzniklé kakaové hrudky nerozpustí.
Krok 8
Nakonec přidejte máslo a nechejte jej zcela rozpustit.
Krok 9
Poté horkou kakaovou směs promíchejte s podrcenými piškoty a současně provoňte rumem, kterým případně můžete doladit i samotnou konzistenci nugátu.
Piškoty dle své chuti nadrťte zcela najemno nebo umelte, popř. nechejte větší kousky, které nugát hezky barevně ozdobí.
Krok 10
Takto připravený nugát v rovnoměrné vrstvě urovnejte na vychladlý korpus.
Krok 11
Čokoládovou polevu připravte ve vodní lázni, v níž pomalu rozpouštějte smetanu s nalámanou čokoládou.
Krok 12
Teplou polevou finálně přelijte nugátovou vrstvu a moučník nechejte zcela zchladnout, poté i zatuhnout a proležet v lednici, a to nejlépe do druhého dne.
- Nugátovou směs můžete obohatit i o hrst nahrubo posekaných ořechů, či hotový moučník ořechy na úplný závěr ozdobit.