Jak pěstovat černou ředkev | zahrada a rostliny
Jak pěstovat černou ředkev | zahrada a rostliny. Až do půlky srpna můžete vysévat černou ředkev a využít tak místo na záhonech vzniklé po sklizni rannějších druhů zeleniny. Vhodnými předplodinami jsou např. luskoviny (hrách, fazole, apod.), kedlubny, salát, špenát nebo okurky. Pěstování černé ředkve je velmi jednoduché a odměnou vám bude zelenina, která obsahuje celou řadu vitamínů, minerálů a dalších cenných látek. Její konzumace před nástupem zimního období (ale i během něj, pokud ji dobře uskladníte) určitě bude pro vaše zdraví přínosem, jedná se totiž o silné přírodní antibiotikum.
Co je potřeba
Viz další kroky
Krok 1
Černou ředkev vyséváme od konce června až do poloviny srpna (v závislosti na odrůdě, které se liší tvarem i velikostí). Pro správný růst potřebuje dobře prokypřenou a propustnou půdu a také dostatek vláhy. Semínka vyséváme do hloubky cca 2 cm, do řádků vzdálených od sebe asi 20–30 cm. Po vzejití rostliny vyjednotíme na zhruba 15–20 centimetrů. V průběhu růstu ředkev okopáváme.
Krok 2
Černá ředkev nemá ráda přímé hnojení, proto je velmi vhodné pěstovat ji jako následnou plodinu. Do půdy můžeme zapracovat uleželý kompost.
Je odolná vůči nízkým teplotám, avšak preferuje dostatečně slunná stanoviště. Pravidelná zálivka je důležitá pro správný růst bulviček, přemokření však způsobuje jejich popraskání.
Krok 3
Bulvy sklízíme během října či listopadu nejlépe ještě před příchodem ranních mrazíků. V dostatečně vlhkém sklepě (vlhkost by měla dosahovat 95 %) s teplotou kolem 0°C lze bulvy skladovat klidně několik měsíců až půl roku. Dobrých výsledků dosáhneme také skladováním v bedně s vlhkým pískem.
Krok 4
Černou ředkev v kuchyni uplatníte třeba v pomazánce či salátu, dá se však konzumovat i samotná, případně je možné ji i tepelně upravit – např. grilováním. Její chuť je poměrně dost štiplavá.
Můžete také zkusit pokrájenou či nastrouhanou ředkev naložit do směsi jablečného octa, soli a cukru – poté ji nechte několik hodin (nejlépe přes noc) uležet. Černá ředkev se hodí i k přípravě mléčně kvašené zeleniny – pickles.
Krok 5
Konzumací této zeleniny tělu dodáte velké množství vitamínu C, dále vitamíny skupiny B, zinek, fosfor, železo, hořčík, draslík a mnoho jiných zdraví prospěšných látek.
Pro léčebné účely se většinou užívá čerstvá šťáva, ale lze z ní připravit i sirup, likér či víno, případně ji využít také zevně – proti akné či lupům, apod.
Mladé listy černé ředkve využijeme do salátů nebo podušené jako náhradu špenátu.
Ředkev lze vysévat také do hnízd ve sponu 50×30 cm a po vzejití rostlinky opět vyjednotit.