Jak připravit těstíčko na obalování zeleniny s droždím | recept
Jak připravit těstíčko na obalování zeleniny s droždím | recept. Máte rádi obalovanou smaženou zeleninu? Někteří z vás jistě namítnou, že smažená jídla nemají ve zdravém jídelníčku co dělat, a že veškeré zdraví prospěšné látky obsažené v zelenině se spolehlivě zničí. Máte jistě pravdu, ale jednou za čas si zdravý člověk může zahřešit nezdravým kalorickým jídlem. Mám pro vás tip na těstíčko s droždím – kynuté. Hodí se na obalování cuket, květáku, plátků hub nebo malých kousků ryb. Prý lze použít i na ovoce, umím si ho představit s banánem (samozřejmě bez soli a pepře, s cukrem), ovšem nezkoušela jsem.
Co je potřeba
- 300 g hladké mouky
- 8 g sušeného droždí
- 400 ml vody
- mletý černý pepř dle uvážení
- sůl
- sádlo nebo olej na smažení
- cuketa, květák, lilek, plátky hub, malé kousky ryb…
Krok 1
Hladkou mouku promíchejte se sušeným droždím, solí a pepřem. Přilijte vodu a ručním šlehačem zamíchejte v těstíčko husté jako na lívance. Nechte na teplém místě přibližně 45 minut kynout.
Krok 2
Zeleninu nebo houby nakrájejte na plátky, raději tenčí. Květák rozeberte na růžičky a krátce předvařte. Můžete obalovat i cibulové kroužky nebo lilek. Lilek nechte před obalováním vypotit. Jestliže budete obalovat cuketu, těstíčko nebude tak křupavé jako u obalovaného květáku. Cuketa obsahuje hodně vody, můžete ji ale nakrájet na hodně tenké plátky. Vyzkoušejte, co vám bude lépe vyhovovat.
Krok 3
Zeleninu namáčejte v těstíčku. Máte-li těstíčko příliš husté a špatně se s ním pracuje, zřeďte ho vodou. Silnější vrstva těsta je po usmažení nadýchaná, slabší zase krásně křupavá. Můžete obalovat všechnu zeleninu najednou, viz doprovodné foto.
Krok 4
Smažte ve vyšší vrstvě oleje nebo sádla z obou stran. Po usmažení papírovým ubrouskem odstraňte přebytečný tuk. Podávejte s vařenými brambory nebo jen tak, samotné.