Jak upéct tartaletky s lesním ovocem | recept
Jak upéct tartaletky s lesním ovocem | recept. Další z jednoduchých a nenáročných receptů na letní dezert s ovocem si můžete přečíst v článku. Recept si můžete libovolně upravit a použít jakékoli ovoce, které máte zrovna k dispozici. Pudinkový krém s tvarohem dobře poslouží jako podklad pod všechny druhy.
Co je potřeba
Těsto:
- 195 g hladké mouky
- 25 g moučkového cukru
- 113 g studeného másla
- 1 žloutek
- 1–2 lžíce studené vody
Náplň:
- 250 g měkkého tvarohu v kostce
- 500 ml mléka
- 1 balení pudinkového prášku (vanilka, citron, citronová tráva)
- cukr podle chuti
různé druhy lesního nebo jiného ovoce podle dostupnosti
Krok 1
Z mouky, moučkového cukru a nastrouhaného studeného másla vypracujte drobenku. Přidejte žloutek a lžíci vody a rychle vypracujte těsto. Pokud se nedaří těsto spojit, přidejte druhou lžíci vody. Těsto nechte hodinu v chladu. Pak upečte tartaletky nebo košíčky. Nemáte-li na ně formičky, můžete si pomoci formou na muffiny. Těsto rozválejte na tloušťku 3 mm a vykrojte kolečka o 1 cm větší, než je dno muffinové formy. Každé kolečko vložte do formy a vytvořte okraj. S těstem pracujte rychle, aby se příliš nezahřálo. Tartaletky pečte asi 15 minut při 180 °C.
Krok 2
Uvařte pudink z půl litru mléka a podle chuti jej oslaďte. Pudinkový prášek volte s příchutí vanilky, citronu nebo citronové trávy. Po uvaření povrch zakryjte potravinářskou folií a nechte pudink vychladnout. Folie zabrání vytvoření škraloupu.
Studený pudink vyšlehejte s měkkým tvarohem do krému.Bude-li příliš hutný, zřeďte ho přídavkem mléka.
Krok 3
Ovoce přeberte, očistěte, opláchněte pod tekoucí vodou a nechte na papírové utěrce dokonale oschnout.
Krok 4
Vychladlé korpusy naplňte tvarohovo pudinkovou směsí a ozdobte ovocem. Můžete okrášlit zelenými lístky meduňky či máty, hoblinkami bílé čokolády nebo kopečkem šlehačky.