Jak zapéct cukety plněné ricottou, špenátem a fetou | recept
Jak zapéct cukety plněné ricottou, špenátem a fetou | recept. Výtečné a lety ověřené spojení smetanové ricotty, jemného špenátu a výrazného sýru oslňuje jako náplň slaných koláčů i velkých těstovin, ale zapůsobí i coby nádivka jemných a šťavnatých cuket. Jejich společným zapečením získáte příjemně lehký a chuťově vyvážený pokrm.
Co je potřeba
- 2 mladé cukety
- olivový olej na potření cuket
- sůl a čerstvě drcený pepř
Na nádivku:
- 150 g ricotty
- 100 g sýru Feta
- 1 vajíčko
- 300 g zmrazeného listového špenátu (z uvedeného množství po rozmražení a zbavení přebytečné tekutiny získáte potřebných 150 g špenátu)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř a muškátový oříšek k dochucení
Krok 1
Cukety podélně rozkrojte na polovinu, lžičkou vydlabejte měkký vnitřek, osolte, opepřete a potřete ze všech stran olejem.
V zapékací míse je pak přikryté alobalem dejte na 15–20 minut předpéct do trouby vyhřáté na 200 °C (horkovzdušná trouba 180 °C). Mladším cuketám stačí kratší doba, větším i pár minut přidejte.
Krok 2
Mezitím na pánvi rozpalte olej a nadrobno nasekaný česnek na něm orestujte dozlatova.
Krok 3
Do pánve přidejte vody zbavený posekaný špenát a vše jen krátce promíchejte. Nechejte chladnout.
K přípravě můžete použít i čerstvý listový špenát, s nímž bude nádivka chuťově intenzivnější. V takovém případě nechejte čerstvé špenátové lístky na pánvi s česnekem zavadnout a změknout.
Krok 4
V misce utřete ricottu, vajíčko a rozdrobenou fetu.
Krok 5
Do sýrového základu přidejte zchladlý špenát a směs okořeňte solí, pepřem i muškátovým oříškem.
Krok 6
Takto připravenou nádivkou plňte předpečené cukety a již nepřikryté je vložte zpět do trouby, kde je přibližně 30 minut při již nastavených stupních dopékejte dozlatova.
- Nádivku můžete chuťově zvýraznit přidáním mletého římského kmínu, který s muškátovým oříškem a špenátem dokonale ladí. Rovněž ji můžete ozvláštnit přidáním aromatické a výrazné nivy.