Jak upéct máslový koláč s marcipánovou náplní a černým rybízem | recept
Jak upéct máslový koláč s marcipánovou náplní a černým rybízem | recept. Sladký a něžně bílý marcipán v kontrastu s tmavým a příjemně nakyslým rybízem vykouzlí z jednoduchého máslově jemného drobenkového koláče koláč vkusný, elegantní a s luxusní chutí. .
Co je potřeba
Z uvedeného množství upečete koláč o průměru 28 cm
- 300 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 125 g másla
- 1 vajíčko
Na marcipánovou náplň:
- 1 sklenice kompotovaného černého rybízu
- 1 balíček marcipánu (150 g)
- 1 tučná zakysaná smetana
Krok 1
Černý rybíz slijte a nechejte jej v cedníku důkladně okapat.
Krok 2
V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, moučkový i vanilkový cukr a spolu s vajíčkem a povoleným máslem rukou vypracujte drobenku.
Krok 3
Třetinu drobenky odložte stranou a zbylé dvě třetiny upěchujte do pečicím papírem vyložené koláčové formy.
Krok 4
Na náplň nejprve nastrouhejte marcipán najemno a v misce jej vařečkou promíchejte se zakysanou smetanou. Poté směs dohladka rozmixujte tyčovým mixérem.
Marcipán doporučuji před zpracováním vložit do lednice, kde lehce zatuhne a lépe se pak strouhá.
Krok 5
Vzniklou náplň rovnoměrně rozetřete na těsto ve formě.
Krok 6
Posypte okapaným rybízem.
Krok 7
Nakonec koláč posypte zbylou drobenkou a pečte v předem vyhřáté troubě při 200 °C (horkovzdušná trouba 180 ° C) 35 minut dozlatova.
- Koláč je fantastický i s kompotovanými hruškami. Je s nimi sladší, delikátnější a slavnostnější.