Jak připravit pečený lilek s omáčkou z manga a tahini | recept
Jak připravit pečený lilek s omáčkou z manga a tahini | recept. Následující recept na nepříliš známou úpravu lilku pochází z orientální kuchyně. Jídlo je trochu náročnější na vstupní suroviny, ne každý je má doma. Pokud ale máte rádi baklažány (lilky) pokrm vás nadchne a nebudete litovat vstupní investice do potřebných ingrediencí. Tuto stále oblíbenější zeleninu si totiž podle našeho návodu budete chtít uvařit znovu.
Co je potřeba
- 2–3 lilky
- 150 g tahini
- 4 lžíce sezamového oleje
- 1 lžička strouhaného zázvoru
- 1 lžička drceného česneku
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce mangového čatní
- 2 lžíce srirachy
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 nakrájená jarní cibulka
- 1 malá chilli paprička
- sezamová semínka
- arašídy
- sumac (volitelně)
Krok 1
Lilek na několika místech propíchněte jehlicí, potřete olejem a pečte v troubě při 180 °C asi 30 minut do změknutí. Pečený lilek rozkrojte na polovinu nebo na způsob vějíře na plátky.
Krok 2
Tahini smíchejte s 2 lžícemi sezamového oleje a malým množstvím vody. Důkladně prošlehejte, aby se vše spojilo dohromady do hladké nadýchané konzistence.
Krok 3
Zbylé dvě lžíce oleje nalijte do pánve s ostatními předepsanými ingrediencemi: drceným česnekem a zázvorem, sojovou omáčkou, mangovým čatní,srirachou a rýžovým octem. Asi 2 minuty společně prohřívejte, dokud se vše nespojí. Výsledná omáčka sice nevypadá příliš lákavě, ale je opravdu vynikající.
Krok 4
Servírujte následujícím způsobem: na talíř nalijte část našlehaného tahini, položte pečený rozkrojený lilek a přelijte mangovou omáčkou. Ozdobte drcenými arašídy a kolečky jarní cibulky s natí. Volitelně můžete dochutit kořením sumah.