Jak naložit okurky do hořčičného láku | recept
Jak naložit okurky do hořčičného láku | recept. Zavařené okurky nesmějí chybět v žádné domácnosti a recepty na ty nejlepší kyselé okurky patří k „rodinnému stříbru“ předávanému v rodině. Letos poprvé jsem dostala odvahu vyzkoušet recept prověřený generacemi našich babiček na křupavé malé okurčičky nakládané v hořčičném nálevu. Recept je jednoduchý, v rodině a teď už i mnou osvědčený. První ochutnávka již proběhla a okurky připravené tímto způsobem chutnaly všem. Hodí se jako pochoutka ke grilovanému masu, ke chlebu s domácím škvarkovým sádlem a dobře ochutí bramborový i jiný salát.
Co je potřeba
- malé okurky nakládačky
- mrkev
- cibule
- kopr
Nálev:
- 1500 ml vody
- 500 ml 8% octa
- 350 g krupicového cukru
- 80 g soli
- 20 kuliček černého pepře
- 3 kuličky nového koření
- lžíce hořčičných semínek
- 2 bobkové listy
plnotučná hořčice
Krok 1
Okurky důkladně omyjte a roztřiďte podle velikosti. Menší okurky jsou dobré jako příloha, ty větší využijete do salátů. Připravte si zeleninu: cibuli nakrájejte na tenké proužky a mrkev na slabší kolečka. Z kopru je lepší přidávat okolík s květy nebo trochu semínek. Pokud je nemáte, dejte raději menší kousek koprové nati.
Krok 2
Připravte si nálev. Ve vodě rozmíchejte cukr, sůl, přidejte veškeré opláchnuté koření a dejte vařit. Jakmile začne roztok vřít, přilijte ocet a 5 minut povařte v zakrytém hrnci. Pak odstavte a nechte 10 minut stát. Hořčičný nálev připravíte tak, že smícháte 1 díl plnotučné hořčice se 2 díly horkého nálevu a dobře promícháte.
Krok 3
Okurky naskládejte do sklenic, proložte zeleninou a zalijte horkým nálevem. Sklenice zavíčkujte a 15 minut zavařujte při 80 °C. Pak je vyndejte a nechte před uložením do sklepa vychladnout.