Jak udělat smetanovo-ovocné domácí nanuky | recept
Jak udělat smetanovo-ovocné domácí nanuky | recept. Udělejte si domácí nanuky nebo zmrzlinu s čerstvým ovocem podle některého našeho receptu. Postupně, podle toho jaké ovoce právě dozrálo, můžete zpracovat přebytky a mít v zásobě ledové osvěžení na horké letní dny. Nanuky a zmrzliny se dají dělat z jakéhokoli ovoce buď jednodruhové nebo mix druhů. Postup je vždy stejný.
Co je potřeba
- 300 g dobře vyzrálého ovoce
- 250 g mascarpone
- 200 ml smetany ke šlehání (250 g měkkého tvarohu ve vaničce)
- sladidlo podle chuti (rýžový sirup, čekankový sirup nebo řepný cukr smíchaný s hroznovým cukrem)
Krok 1
Ovoce rozmixujte na kaši. Podle chuti oslaďte některým z přírodních sirupů nebo řepným cukrem s podílem dextrozy (hroznový cukr) do 40 %. Jestliže osladíte směs sirupem či směsí řepného a hroznového cukru, výsledná zmrzlá směs nebude tak pevná jako v případě slazení pouze cukrem. Nanuky můžete vyrábět i s medem, ale lepší jsou sladidla bez výrazné chuti, které nechají vyniknout ovoce.
Krok 2
Do rozmixovaného ovoce zapracujte mascarpone nebo 250 g tvarohu ve vaničce.
Krok 3
Smetanu ke šlehání s minimálně 33% obsahem tuku vyšlehejte dotuha. Můžete použít i tučnější, já dávám 40%.
Krok 4
Šlehačku vmíchejte do připraveného základu a opatrně promíchejte. Můžete směs promíchat dokonale, aby měla jednotnou barvu, nebo jen ledabyle, čímž vytvoříte efektní melírování. Chcete-li nanuky s kousky celého ovoce, neváhejte ho přidat právě teď.
Krok 5
Směs naplňte do tvořítek na nanuky (krabiček) a nechte v mrazničce do druhého dne ztuhnout. Nanuky snadno z formy vyklepnete, ponoříte-li ho na několik vteřin do teplé vody.
Pro dospělé můžete do směsi přidat kapku alkoholu (meruňkovici, griotku, vodku), nanuk s ním také nebude tak tvrdý.