Jak bez mouky upéct sladký tvarohový dortík se sušenými datlemi | recept bez lepku
Jak bez mouky upéct sladký tvarohový dortík se sušenými datlemi | recept bez lepku. Nebezpečně chutný, nebezpečně voňavý a vláčný, co je ovšem bezpečně – zdravý! Je totiž bez mouky, plný tvarohu a sušených datlí, jejichž výrazná sladkost je dokonale vyvážena svěžestí a jemnou nakyslostí samotného tvarohu.
Co je potřeba
- 1 tvaroh ve staniolu
- 1 tučný tvaroh ve vaničce
- 2 lžíce zakysané smetany
- 3 vajíčka
- 120 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 120 g vypeckovaných datlí
- 1 lžička vanilkového aroma na provonění
Krok 1
Nejprve oddělte bílky od žloutků. Žloutky pak spolu s moučkovým cukrem vyšlehejte elektrickými metlami do bělavé táhlé pěny.
Krok 2
Přidejte oba druhy tvarohu, zakysanou smetanu, vanilkový cukr i kukuřičný škrob a vše provoňte vanilkovým aroma. Promíchejte a pak i metlami prošlehejte.
Krok 3
Nyní zlehka a jemně zapracujte ušlehaný sníh z bílků.
Krok 4
Nakonec do těsta přisypte nadrobno nasekané datle.
Krok 5
Těsto urovnejte do dortové formy vyložené pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 35–40 minut až povrch zezlátne. Poté troubu jen vypněte, ale upečenou dobrotu v ní nechejte 10 minut dojít. Díky tomu těsto nespadne.
Po vychladnutí a zpevnění krájejte na klínky, které můžete například posypat tmavým kakaem, čímž vytvoříte báječný chuťový kontrast se sladkými datlemi.
- Nejsou-li vám datle zrovna po vkusu, dortík můžete upéct s jakýmkoliv oblíbeným sušeným ovocem. Stejně sladkého ladění dosáhnete například s rozinkami, které navíc můžete předem naložit do rumu. To je pak dortík opravdu luxusní.