Jak upéct lahodně jemný piškot s makovým krémem ze smetanového sýru a bílé čokolády | recept
Jak upéct lahodně jemný piškot s makovým krémem ze smetanového sýru a bílé čokolády | recept. Luxusní, smetanově jemný a čokoládově sladký krém s výrazným makovým akcentem, je ve spojení s pikantními povidly nanesenými na nadýchaném piškotu něčím tak neskutečně lahodným, co vám za ochutnávku rozhodně stojí.
Co je potřeba
Na piškotový korpus:
- 3 vajíčka (žloutky a bílky zvlášť)
- 150 g krupicového cukru
- 150 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 6 lžic oleje
Na povidlovou vrstvu:
- 5 lžic povidel
- 5 lžic rumu
Na makový krém:
- 250 g čerstvého smetanového sýru (Lučina, žervé či Philadelphia)
- 250 g tučného tvarohu ve vaničce
- 100 g bílé čokolády
- 25 g másla
- 5 lžic mletého máku
Krok 1
Žloutky vyšlehejte s cukrem do bělavé nadýchané pěny.
Krok 2
Do vaječného základu přisypte mouku s práškem do pečiva, přilijte olej a vše vymíchejte do tuhého těsta.
Krok 3
Nakonec zapracujte i tuhý sníh z bílků, čímž těsto naředíte a dosáhnete lité, polotekuté konzistence.
Krok 4
Těsto rozprostřete v tenké vrstvě do většího plechu vyloženého pečicím papírem a pečte jej v předem vyhřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 25–30 minut.
Plech zvolte přibližně o velikosti 20 × 30 cm, aby vrstva těsta byla opravdu tenká. Během pečení piškot až nečekaně vyběhne, tudíž by v menší formě byl příliš vysoký.
Krok 5
V průběhu pečení v misce rozmíchejte povidla s rumem tak, aby byla dobře roztíratelná. Jsou-li tedy povidla výrazně tuhá, přidejte rumu více.
Krok 6
Rovněž si připravte i krém, na který nejprve pozvolna rozpusťte nalámanou čokoládou s máslem.
Krok 7
V misce dohladka utřete smetanový sýr s tvarohem.
Krok 8
Přisypte mák a současně přilijte i rozpuštěnou čokoládu. Vše důkladně promíchejte a dejte chladit do lednice.
Krok 9
Poté na dozlatova upečený, a ještě teplý piškotový korpus rozetřete připravená povidla a nechejte chladnout.
Krok 10
Jakmile je piškot již zcela vychladlý, naneste na povidla i krém a nechejte do druhého dne v lednici zatuhnout a zvláčnět.
- Ještě plnější, lahodnější a výrazně smetanovější chuti dosáhnete, jakmile místo smetanového sýru a tvarohu použijte do krému luxusní mascarpone.