Jak upéct křehké židovské košíčky s makovou náplní plnou medu a semínek | recept
Jak upéct křehké židovské košíčky s makovou náplní plnou medu a semínek | recept. Tato výtečná židovská cukrovinka plná jedinečných a pro Blízký východ specifických chutí vás zaujme svou nesmírnou vůní, sladkou chutí a především svou odlišností od tradičních českých zákusků, u kterých se s nevšedním spojením sezamové pasty, medu, máku a semínek opravdu nesetkáte.
Co je potřeba
Z uvedeného množství upečete 12 košíčků
- 1 balení listového těsta – již připraveného (vyváleného a zarolovaného)
Na makovou náplň:
- 4 lžíce mletého máku
- 2 lžíce světlých sezamových semínek
- 2 lžíce černých sezamových semínek
- 5 lžic slunečnicových semínek + pár na ozdobení
- 120 ml medu
- 1 lžíce sezamové pasty Tahina
- 1 vajíčko
Krok 1
Nejprve v rendlíku na mírném ohni a za stálého míchání rozehřejte med. Jakmile začne pěnit, nechejte jej minutu probublat a odstavte.
Krok 2
V míse pak rozpuštěný a horký med promíchejte s veškerými semínky i mletým mákem a nechejte chladnout.
Krok 3
Následně do zchladlé, lehce zatuhlé směsi zapracujte vajíčko s Tahini pastou. Tím máte náplň připravenou.
Krok 4
Nyní rozprostřete listové těsto a vykrajovátkem či hrnečkem o průměru 8 cm z něj vykrájejte 12 koleček.
Krok 5
Listovými kolečky pak vyložte formičky na muffiny.
Krok 6
Do každého košíčku dejte přibližně lžíci nádivky.
Krok 7
Pokud jsou okraje vyčnívající z nádivky dostatečně vysoké, přehněte je přes nádivku a ozdobte slunečnicovými semínky.
Takto připravené vložte do předehřáté trouby na 210 ˚C (horkovzdušná trouba 190 ˚C) a pečte přibližně 25 minut do zezlátnutí okrajů.
- Pro umocnění vůně přidejte do náplně ještě lžičku vanilkového či mandlového aroma.