jaktak.cz

Jak upéct křehké židovské košíčky s makovou náplní plnou medu a semínek | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct křehké židovské košíčky s makovou náplní plnou medu a semínek | recept. Tato výtečná židovská cukrovinka plná jedinečných a pro Blízký východ specifických chutí vás zaujme svou nesmírnou vůní, sladkou chutí a především svou odlišností od tradičních českých zákusků, u kterých se s nevšedním spojením sezamové pasty, medu, máku a semínek opravdu nesetkáte.

Co je potřeba

Z uvedeného množství upečete 12 košíčků

  • 1 balení listového těsta – již připraveného (vyváleného a zarolovaného)

Na makovou náplň:

  • 4 lžíce mletého máku
  • 2 lžíce světlých sezamových semínek
  • 2 lžíce černých sezamových semínek
  • 5 lžic slunečnicových semínek + pár na ozdobení
  • 120 ml medu
  • 1 lžíce sezamové pasty Tahina
  • 1 vajíčko

Krok 1

Nejprve v rendlíku na mírném ohni a za stálého míchání rozehřejte med. Jakmile začne pěnit, nechejte jej minutu probublat a odstavte.

Krok 2

V míse pak rozpuštěný a horký med promíchejte s veškerými semínky i mletým mákem a nechejte chladnout.

Krok 3

Následně do zchladlé, lehce zatuhlé směsi zapracujte vajíčko s Tahini pastou. Tím máte náplň připravenou.

Krok 4

Nyní rozprostřete listové těsto a vykrajovátkem či hrnečkem o průměru 8 cm z něj vykrájejte 12 koleček.

Krok 5

Listovými kolečky pak vyložte formičky na muffiny.

Krok 6

Do každého košíčku dejte přibližně lžíci nádivky.

Krok 7

Pokud jsou okraje vyčnívající z nádivky dostatečně vysoké, přehněte je přes nádivku a ozdobte slunečnicovými semínky.

Takto připravené vložte do předehřáté trouby na 210 ˚C (horkovzdušná trouba 190 ˚C) a pečte přibližně 25 minut do zezlátnutí okrajů.

  • Pro umocnění vůně přidejte do náplně ještě lžičku vanilkového či mandlového aroma.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-krehke-zidovske-kosicky-s-makovou-naplni-plnou-medu-seminek-recept.html