Jak upéct kokosem prolnutý batátový koláč | recept na vynikající moučník
Jak upéct kokosem prolnutý batátový koláč | recept na vynikající moučník. Lehoučký, šťavnatý a nesmírně voňavý třený koláč, který se navíc honosí i puncem nevšednosti. O ten se postará jedinečné a pro české koláče netradiční spojení nasládlých batátů s luxusním kokosovým mlékem, jež je v chuti podpořené i samotným kokosem. Třtinový cukr pak v souznění s javorovým sirupem a skořicí dodá koláči jedinečný karamelový nádech.
Co je potřeba
- 100 g másla či hery
- 100 g třtinového cukru
- 4 vajíčka
- 300 ml kokosového mléka
- 5 lžic javorového sirupu
- 250 g batátového pyré
- 100 g hladké špaldové mouky
- 100 g strouhaného kokosu
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- 50 g nahrubo nasekaných ořechů
Krok 1
Povolené máslo či heru utřete s cukrem.
Krok 2
Do třeného základu postupně vmíchejte jedno vajíčko po druhém.
Krok 3
Poté přilijte kokosové mléko, ochuťte javorovým sirupem a přidejte batátové pyré.
Batátové pyré snadno připravíte z očištěných, oloupaných a na kostky nakrájených batátů, které ve vodě uvařte do změknutí a poté je rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
Krok 4
Ve velké míse promíchejte mouku s kokosem i práškem do pečiva a současně provoňte skořicí. Té můžete dle své chuti přidat i o trochu více.
Krok 5
Do mísy se sypkými surovinami přilijte řídkou batátovou směs a důkladně promíchejte.
Krok 6
Na závěr do těsta vmíchejte nahrubo nasekané ořechy.
Krok 7
Připravené těsto rozprostřete do pečící formy, povrch uhlaďte a pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) přibližně 50 minut.
Po vychladnutí nakrájejte na řezy a podávejte například ozdobené šlehačkou.
- Upečený koláč můžete ještě zpestřit čokoládovou polevou. V tomto případě ale doporučuji ozdobit polevou z bílé čokolády, která vytvoří krásný barevný kontrast a ve spojení s kokosovým mlékem je naprosto excelentní.