Jak na měkké ovesné tyčinky ze sušených datlí | recept
Jak na měkké ovesné tyčinky ze sušených datlí | recept. Měkké, šťavnaté, sladce voňavé a v chuti netradiční. Tyčinky, které jsou ke vší své dokonalosti ještě k tomu zdravé. O právě takové se postarají máslem zjemněné a medem oslazené pražené vločky, které jsou jedinečným základem pro následně zakomponované sušené datle, v tomto případě delikátně zvláčněné černým čajem.
Co je potřeba
- 1 sáček černého čaje
- 300 ml vařící vody na zalití čaje
- 200 g vypeckovaných sušených datlí
- 200 g ovesných vloček
- 120 g másla
- 120 g medu
- 1 vanilkový cukr
- 2 vajíčka
- ½ lžičky prášku do pečiva
Krok 1
Sušené datle alespoň hodinu předem zalijte horkým černým čajem. Zajistíte tím jejich zvláčnění a změknutí.
Krok 2
V mezidobí na suché pánvi zlehka opražte vločky.
Krok 3
Ihned po opražení je přesypte do mísy, a ještě teplé je přelijte rozpuštěným máslem, promíchejte a nechejte chladnout.
Krok 4
Vychladlé vločky oslaďte medem i vanilkovým cukrem a současně do mísy přidejte i vajíčka s práškem do pečiva. Důkladně vše promíchejte.
Krok 5
Nakonec směs obohaťte o slité a nadrobno nakrájené datle.
Krok 6
Poměrně lepkavou hmotu vtlačte (upěchujte) do pečicím papírem vyložené formy, jejíž velikost zvolte dle toho, jak chcete mít tyčinky vysoké.
Vzhledem k jejich šťavnatosti a měkčí konzistenci doporučuji tyčinky upéct spíše silnější, vyšší.
Formu vložte do předem vyhřáté trouby a pečte při 160 ˚C (horkovzdušná trouba 140 ˚C) 25–30 minut. Po vytažení nechejte upečený plát zcela vychladnout a teprve poté krájejte na tyčinky.
- Přidaný med můžete nahradit datlovým sirupem, který chuť upečených tyčinek dokonale podtrhne. K doslazení ale dobře poslouží i kukuřičný či čekankový sirup.