Jak připravit zapečené fazole s bramborami a slaninou | jednoduchý recept
Jak připravit zapečené fazole s bramborami a slaninou | jednoduchý recept. Kvalitní snídani po společensky náročném večeru jistě někdy ocení každý z nás. Jednu takovou, do anglického stylu laděnou, poctivou a výživnou, si můžete dopřát s tímto receptem. Její příprava je navíc až neuvěřitelně snadná.
Co je potřeba
- 4 menší brambory (celkem cca 300 g)
- 1 velká cibule
- 150 g na kostičky nakrájené slaniny
- 1 plechovka fazolí v rajčatové omáčce
- 2 lžičky sušeného granulovaného česneku
- 3 lžíce oleje
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- sůl a pepř dle vlastní chuti
Krok 1
Brambory očistěte a ve slupce je pár minut povařte. Nevařte je ale zcela doměkka. Následně se budou ještě zapékat, čímž změknou dokonale.
Krok 2
Předvařené brambory oloupejte, nakrájejte na menší kostky, promastěte 1 lžící oleje, osolte, opepřete a promíchejte s 1 lžičkou sušeného česneku.
K promaštění brambor a stejně tak k vymaštění pekáčku vám skvěle poslouží i olej ve spreji.
Krok 3
Na druhé lžíci oleje dozlatova orestujte nadrobno nakrájenou cibuli spolu se 100 g slaniny (50 g si nechejte na závěrečné posypání).
Cibule můžete použít i dvě malé a zkombinovat tak klasickou s červenou, která je chuťově zajímavější.
Krok 4
Jakmile bude cibule hezky opečená a slanina řádně vyškvařená, zakápněte je worcesterem a okořeňte solí, pepřem a 1 lžičkou sušeného česneku. Takto asi 2 minuty restujte, než se koření rozvoní.
Krok 5
Do pánve nakonec přidejte fazole s omáčkou a minutku prohřejte.
Krok 6
Směs poté přemístěte do pekáčku vymaštěného poslední lžící oleje.
Krok 7
Vyskládejte na ni kousky promaštěných a okořeněných brambor.
Krok 8
Na úplný závěr přidejte i zbylou slaninu.
Takto připravené vložte do trouby předehřáté na 220 °C (horkovzdušná trouba 200 °C) a zapékejte přibližně 25–30 minut, dokud brambory nezezlátnou a slanina se neopeče. Poté je vydatná snídaně, která vás rozhodně zasytí i přes oběd, připravená k servírovaní.
Před koncem pečení můžete do pekáčku přidat i trochu nastrouhaného sýru a nechat jej jemně rozpéct. Výsledek je luxusní.
- Máte-li rádi žampiony, můžete jimi snídani obohatit. Stačí je jen nakrájet na plátky a chvilku podusit s opečenou slaninou a cibulí.