jaktak.cz

Jak připravit zapečené fazole s bramborami a slaninou | jednoduchý recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak připravit zapečené fazole s bramborami a slaninou | jednoduchý recept. Kvalitní snídani po společensky náročném večeru jistě někdy ocení každý z nás. Jednu takovou, do anglického stylu laděnou, poctivou a výživnou, si můžete dopřát s tímto receptem. Její příprava je navíc až neuvěřitelně snadná.

Co je potřeba

  • 4 menší brambory (celkem cca 300 g)
  • 1 velká cibule
  • 150 g na kostičky nakrájené slaniny
  • 1 plechovka fazolí v rajčatové omáčce
  • 2 lžičky sušeného granulovaného česneku
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • sůl a pepř dle vlastní chuti

Krok 1

Brambory očistěte a ve slupce je pár minut povařte. Nevařte je ale zcela doměkka. Následně se budou ještě zapékat, čímž změknou dokonale.

Krok 2

Předvařené brambory oloupejte, nakrájejte na menší kostky, promastěte 1 lžící oleje, osolte, opepřete a promíchejte s 1 lžičkou sušeného česneku.

K promaštění brambor a stejně tak k vymaštění pekáčku vám skvěle poslouží i olej ve spreji.

Krok 3

Na druhé lžíci oleje dozlatova orestujte nadrobno nakrájenou cibuli spolu se 100 g slaniny (50 g si nechejte na závěrečné posypání).

Cibule můžete použít i dvě malé a zkombinovat tak klasickou s červenou, která je chuťově zajímavější.

Krok 4

Jakmile bude cibule hezky opečená a slanina řádně vyškvařená, zakápněte je worcesterem a okořeňte solí, pepřem a 1 lžičkou sušeného česneku. Takto asi 2 minuty restujte, než se koření rozvoní.

Krok 5

Do pánve nakonec přidejte fazole s omáčkou a minutku prohřejte.

Krok 6

Směs poté přemístěte do pekáčku vymaštěného poslední lžící oleje.

Krok 7

Vyskládejte na ni kousky promaštěných a okořeněných brambor.

Krok 8

Na úplný závěr přidejte i zbylou slaninu.

Takto připravené vložte do trouby předehřáté na 220 °C (horkovzdušná trouba 200 °C) a zapékejte přibližně 25–30 minut, dokud brambory nezezlátnou a slanina se neopeče. Poté je vydatná snídaně, která vás rozhodně zasytí i přes oběd, připravená k servírovaní.

Před koncem pečení můžete do pekáčku přidat i trochu nastrouhaného sýru a nechat jej jemně rozpéct. Výsledek je luxusní.

  • Máte-li rádi žampiony, můžete jimi snídani obohatit. Stačí je jen nakrájet na plátky a chvilku podusit s opečenou slaninou a cibulí.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-zapecene-fazole-s-bramborami-slaninou-jednoduchy-recept.html