Jak upéct jemný chlebíček z kokosové mouky | recept bez lepku
Jak upéct jemný chlebíček z kokosové mouky | recept bez lepku. Chlebíček, jehož neskonalá jemnost je znatelná jak v chuti, vůni, tak i v samotné něžné, smetanově bílé barvě. O vše se postará jemná kokosová mouka, která je spolu s lahodnou smetanou jedinečným základem pro mírně nasládlé kešu oříšky, které do kontextu celkové jemnosti skvěle zapadají.
Co je potřeba
- 100 g kokosové mouky
- 200 ml 33% smetany ke šlehání
- 90 g krupicového cukru
(uvedené množství krupicového cukru můžete pro výraznější sladění chutí nahradit 120 g kokosového cukru)
- 3 vajíčka
- 50 g jemně mletých kešu oříšků
- 50 g kandované pomerančové kůry (lze vynechat)
- ½ sáčku kypřícího prášku
Krok 1
Žloutky oddělte od bílků, ke žloutkům přisypte cukr a elektrickými metlami vyšlehejte do nadýchané bělavé pěny. Z bílků ušlehejte pevný sníh.
Krok 2
Do žloutkové pěny postupně po částech přidávejte mouku, kypřící prášek a smetanu.
Krok 3
Zlehka vmíchejte tuhý sníh z bílků.
Krok 4
Nakonec do tuhého, ale šťavnatého, nelepivého těsta zapracujte i jemně mleté kešu oříšky s kandovanou pomerančovou kůrou, kterou můžete dle vlastní chuti nahradit kandovaným ovocem nebo ji i zcela vynechat.
Krok 5
Těsto urovnejte do pečicím papírem vyložené chlebíčkové formy a pečte v předem vyhřáté troubě při 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C) dle výšky těsta 40–45 minut.
Krok 6
Po vytažení z trouby formu s chlebíčkem překlopte na podložku vyloženou pečicím papírem, ale formu neodstraňujte. Chlebíček nechejte takto přiklopený 30 minut odpočívat. V prostoru mezi formou a chlebíčkem vznikne mezera, v níž se vytvoří pára, která umocní vláčnost a vlhkost samotného chlebíčku. Poté formu sejměte a nechejte zcela vychladnout.
- Upečený a vychladlý chlebíček můžete ještě polít cukrovou polevou, která jej nejen ozdobí, ale i příjemně chuťově doplní a osladí.
Jednoduchou cukrovou polevu s ideální konzistencí získáte smícháním 150 g moučkového cukru s citronovou šťávou z půlky středně velkého citronu. Zvolit ale můžete i pomerančovou verzi, kdy místo citronové šťávy použijte právě pomerančovou.